En klassiker i miniformat

Mats Törngren, Kultur Uppsala, var snart uppe efter sina tolv längder. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

LÄNET Nu har alla PRO-medlemmar i distriktet chansen att utmana sin fysiska förmåga genom att göra en svensk klassiker i miniformat. Likheterna med originalet är många och målet är detsamma: glädjen och den goda hälsa som följer med motion.

Klassikern är, som många känner till, kombinationen av fyra stora svenska långlopp. Genom att fullfölja Vasaloppet/Engelbrektsloppet, Lidingöloppet, Vansbrosimningen och Vätternrundan under en tolvmånadersperiod blir man berättigad ett diplom och äran att titulera sig ”en svensk klassiker”.

Prestationen kräver 90/60 km skidor, 30 km löpning, 30 km simning och 300 km cykling. En övermäktig uppgift kan tyckas för oss vardagsmotionärer.

Men tur då att det finns mindre ansträngande alternativ. Är man pensionär och PRO-medlem finns numera möjligheten att göra en miniklassiker, utan att behöva ta sig till vare sig Dalarna eller Motala.

PRO-klassikern är ett initiativ av hälsogruppen i PRO Uppsala län i samarbete med ABF i Uppsala län.

Idén väcktes när PRO-föreningarnas friskvårdsansvariga samlades till en kurs i våras. Man hade nyligen genomfört en lyckad stegräkningstävling där 400 medlemmar deltog.

– Vi kände att vi måste göra något vidare och följa upp tävlingen. Vi spånade på olika aktiviteter och så var det någon som nämnde klassikern. Alla tände på idén, berättar Håkan Ekström, som är distriktets friskvårdsansvarige och ingår i hälsogruppen.

Planeringen drog igång, ett preliminärt program spikades och inbjudningar skickades ut till de totalt 49 lokalföreningarna i länet.

– Vi tänkte först ha 10 procent av längderna på den stora klassikern, men vi drog ner lite till, säger Håkan Ekström och poängterar att inget av loppen är på tid.

– Det är egna prestationer vi är ute efter. Det viktiga är att röra på sig, må bra och göra något tillsammans med vänner.

Gerd Waleij från Bälinge, som även hon sitter med i hälsogruppen, betonar också att det inte enbart handlar om fysisk motion.

– Vi försöker få lite feststämning runt varje lopp för att få med den sociala och psykiska biten. Vi kommer även att bjuda in till föreläsningar i ämnen som kost, avslappning och mental träning, säger Gerd Waleij.

Hon berättar vidare att responsen bland medlemmarna överlag har varit positiv, med vissa invändningar.

– Somliga tycker att det är för mycket att boka upp sig på fyra grenar. Andra skulle vara med om det inte var för simningen. Det är överraskande många pensionärer som inte kan simma. För att de aldrig har lärt sig.

Hittills har 26 personer anmält sig till klassikern, och långt fler har angett sitt intresse. Den första deltävlingen ägde rum på Fyrishov i Uppsala förra veckan. Ett gäng badglada seniorer var på plats för att simma de obligatoriska 300 metrarna. En av dem var Elke Wilke-Günther, Västlands PRO.

– Jag är en hederlig motionär som tycker om att hålla igång. Simningen ska väl gå ok och löpning är jag hyfsad i. Jag är ingen snabblöperska precis och springer hellre än bra. Sen hoppas jag att det blir snö tills det är dags för skidor, för stavgång är inte min grej, klargör hon.

Nästa deltävling, skidmomentet, är förlagt i Storvreta i februari nästa år.

Här har man inlett ett samarbete med skidsektionen i Storvreta IK, som hjälper till med praktiska detaljer.

Sträckan är på 5 km och de som vill kan välja stavgång istället. Cykelloppet avgörs i maj och det är ännu oklart hur den 20 km långa banan ska läggas. Sist ut bland grenarna är löpningen, eller gången om man så vill.

– Man kan gå eller springa 4 kilometer. Loppet är i september och vi kommer återigen att vara i Storvreta och få funktionärshjälp av PRO-föreningen där, förklarar Håkan Ekström, som för egen del kommer att hoppa på tåget om ett år.

– Jag anmäler mig till simningen i november nästa år. Blir det här bra så fortsätter vi.

Han tror och hoppas att PRO-klassikern är här för att stanna.