Hållbart hantverk nära naturen

Textstorlek:

GRÄSÖ Att ta tillvara det som naturen bjuder, återbruka det som går och sträva efter ett hållbart leverne. Det är något som Jan Törnqvist och Martina Petersson förenar såväl i sitt vardagsliv som i företaget Grävlings naturprodukter. De lever ett naturnära liv i en charmig timrad stuga i skogen på Gräsö.

Efter att ha åkt av färjan är det cirka en halvtimmes bilfärd innan man når ett hus vid skogens slut, eller snarare vid vägs ände. Och det är nästan så man väntar att även en liten tomte ska titta ut.

– Farfar och farmor byggde det här huset i början av 1950-talet, sen är det tillbyggt men det mesta är bevarat i sitt ursprungsskick, säger Jan Törnqvist och välkomnar in tillsammans med fästmön Martina Petersson.

Det är ett hus med atmosfär och Jan Törnqvist berättar att det är farfar som snickrat och gjort sniderierna i trä.

– Valvet är tillverkat av vrakdelar och han har också gjort takmålningen, säger Jan och visar på den fantastiska målningen med himlavalv och de olika stjärntecknen.

Jans farfar var läkare men patienterna fick inte vara alltför sjuka eftersom de var tvungna att gå genom skogen för att komma hit.

– Farfar dog 1988, då han var 80 år, och han tog emot patienter ända fram till sin död.

Jan, eller Janne som han kallas, är född och uppvuxen på Gräsö och har bott i farföräldrarnas hus i 15 år. Martina har rötterna i Småland och fick först kontakt med Janne genom olika forum på nätet. Så småningom träffades de ”på riktigt” och för drygt två år sedan flyttade Martina till Gräsö.

– När jag kom hit första gången höll Janne på att torka fågelfötter över spisen medan han skrapade djurkranier, säger Martina och tillägger med ett leende att numer torkar han inga fågelfötter.

Martina har lång erfarenhet inom historiskt återskapande och hon är utbildad inom forntida textil- och skinnhantverk. Hon garvar, nålbinder, syr och tovar i ull. Det senare har exempelvis resulterat i söta grävlingar och rara tomtar.

– Det blev lite terapi under en sjukperiod, men det är roligt att tova, säger hon och försvinner in i köket för att fixa kaffe.

Uppväxt på ön lärde sig Janne tidigt att knyta nät och knopar, han slipar saxar, knivar och han har stor kunskap om natur och djur. De flesta produkter tillverkas också av sådant som man kan hitta i skog och mark, exempelvis kåda, horn och ben.

– Jag har skottlossningstillstånd och hjälper till med skyddsjakt på bland annat grävling, och sätter ut fällor vid behov, säger Janne.

Det var också skyddsjakt på grävling som lade grund till företaget då Janne tyckte det var synd att bara slänga djurkroppen. Det första han tog tillvara var grävlingsfettet som han gjorde lädersmorning av.

– En del smörjer både skor och sig själva med fettet, säger Janne som försöker använda så mycket som möjligt av djuren.

Han gör bland annat örhängen av grävlingständer och slöjdar i ben och horn från älg och rådjur. Potatisstickor av rådjurshorn är ett exempel. Han kokar även salvor hemma i köket och det blir både tjär-, kåd- och hudsalvor. Förutom äkta trätjära i den förstnämnda produkten tillsätts bland annat ekologisk rapsolja och bivax.

En udda och speciell produkt är en så kallad skäftviska, tillverkad av torkade stjälkar från skavfräken. Skäftviskan sägs vara perfekt till att göra ren grytor med och fungerar bättre än stålull.

– Det är naturens eget sandpapper och de kiselfyllda stjälkarna går både att slipa och polera med, säger Janne.

Janne och Martina är också duktiga nålbindare och de speciella nålarna tillverkar Janne av många olika material, bland annat körsbärsträ och älghorn. På ett ”träd” hänger mössor, vantar med mera som Martina skapat med den speciella tekniken.

Från köket sprids doften av nykokt kaffe som blandas med doften av honung och tjära från de handstöpta ljusen.

– Ljusen är uppskattade och nu har vi ett lager som vi säljer på marknader, sen har vi webbutiken också, säger Martina.

Hon trivs på Gräsö men kan notera att det är viss skillnad på landskapen.

– Hemma i Småland har exempelvis bönderna kvar sina kossor, säger Martina.

Djur finns det dock på Gräsö och för ett par veckor sedan trodde Martina att hon såg i syne när hon tittade ut i trädgården.

– Först trodde jag det var björnungar, sen att det var bruna får men det visade sig vara nio små vildsvinskultingar. Förmodligen har de skilts från suggan på något sätt.

Paret lever en naturnära tillvaro men till vardagen hör också arbete utanför Gräsö. Janne jobbar i Forsmark och Martina inom dagverksamhet i Österbybruk. Däremellan åker de ut på marknader och närmast, i morgon lördag 5 december, väntar julmarknaden i Öregrunds hembygdsgård.

Nästa helg blir det först en tur till Hälsingland och Midvinterglöd Jättendal och på söndag dukar de upp sina produkter på Forsmarks bruks julmarknad.