Här får katterna en andra chans

Textstorlek:

ENKÖPING Katternas status är fortfarande låg och många lämnas åt sitt öde. Det är något som den ideella föreningen Hitta katten i Enköping kan konstatera. Här får hemlösa, vilsekomna och ibland skadade katter en andra chans.

– Vi omsätter cirka 200 katter per år, och utan hjälp av våra sponsorer skulle det vara svårt att driva verksamheten, säger Anki Ljung, ordförande och kassör i föreningen.

I söndags eftermiddag välkomnade föreningen till öppet hus med fika, glögg och visning av katter som väntar på ett eget hem. Missarna verkade i och för sig trivas rätt bra i sina mindre tillfälliga boplatser där de både kan klättra, leka och vila. Det var en strid ström av besökare som beundrade och kelade med de katter som tillät det.

– Pongo ska vi inte gå in till, han är lite stingslig, säger Annika Rutanen, heltidsanställd i föreningen, och visar på en svart katt med vita tecken.

Pongo ser rätt tillfreds och vänlig ut men kan både fräsa och ta till klorna om han inte är på humör. Därför fick han lämnas ifred den här eftermiddagen. Men det fanns många andra katter som villigt lät sig klappas och gullas med.

Helene Granö från Enköping kom med barnen Emil och Lina som helst ville ta med alla katter hem.

– Vi har redan katt, och har inga planer på att skaffa en ny. Men visst blir man frestad, säger Helene Granö och kliar en gråspräcklig spinnande katt.

Helene har själv jobbat på Stockholms katthem och vet behovet av att hitta nya ägare till katter.

Katter som lämnas lever ett utsatt liv och orsakerna till varför de överges, eller springer bort, varierar. Fortfarande skaffar man så kallade sommarkatter, men katter kan också lämnas åt sitt öde när ägarna åker på semester. Och reser det gör vi året om.

Hitta katten startade år 2002 och föreningen hjälper hemlösa katter i Bålsta, Enköping och Sala med omnejd. Genom ett nätverk mellan veterinärer, myndigheter och allmänheten kan föreningen omplacera hemlösa och upphittade katter.

– Vi har också kampanjer med exempelvis kastrering, vaccinering och ID-märkning. Genom oss kan också allmänheten efterlysa bortsprungna, eller upphittade katter, säger Anki Ljung.

Sedan starten har djurskyddsföreningen Hitta Katten förmedlat nya hem till över 2300 katter. Med andra ord fyller föreningen en nödvändig funktion.

– Ja, tyvärr eftersom det inte borde vara så. Men med tanke på alla hemlösa katter är det tur att vi finns, säger Annika Rutanen.

När en katt lämnas till katthemmet sitter den först i karantän i 14 dagar och blir undersökt av veterinär. Vid flytt är katten vaccinerad, avmaskad, besiktad och är den mer än sex månader är den kastrerad, id-märkt och registrerad i Svenska kennelklubben. Priset för en katt, oavsett ålder eller ras, är 1200 kronor.

Förutom två anställda har katthemmet flera volontärer som hjälper till med skötsel av katter och lokal.

– Vi har även boxfaddrar och stödhem åt katter som väntar på permanent hem, säger Anki Ljung.

Ibland får djurskyddsföreningen in skadade eller sjuka hittekatter som kräver kostsam veterinärvård och ibland operationer. Då finns Sams fond, ett insamlingsprojekt som ger dessa katter livet tillbaka.