Hon lindrar nöden i jul

Sophia Lindgren i Härkeberga Malma utanför Enköping förmedlar julhjälp till behövande familjer. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

ENKÖPINGS KOMMUN Att den som har bör dela med sig är en självklarhet för Sophia Lindgren i Härkeberga Malma. Hon lever i högsta grad efter mottot. Sedan några veckor är hon administratör för den nätbaserade Julhjälpen.

Långt ifrån alla ser fram emot den stundande julhelgen med glädje och förhoppning. Många känner istället oro och skuld för att de inte har möjlighet att ordna den jul de önskar för sin familj och sina barn. Ofta är det ekonomiska hinder som ligger bakom, kanske som följd av arbetslöshet, långtidssjukskrivning eller separation.

Sophia Lindgren i Härkeberga Malma utanför Enköping är väl medveten om att det finns ett stort behov av hjälp där ute.

– Jag vet att det är familjer här i trakten till exempel som lever på fil och gröt.

Under många år har hon hjälpt till att lindra nöden för utsatta barn och deras föräldrar, bland annat genom den rikstäckande organisationen Giving People. I fjol anslöt hon sig till den nystartade Facebookgruppen Julhjälpen och fick utlopp för sin givmildhet den vägen.

– Initiativet togs av två tjejer i Skåne förra året. Tanken var att samla in julklappar och pengar till julmat, till familjer som inte har råd att ge det till sina barn. Gensvaret blev enormt. I år bestämde de att dra igång lokala grupper och undrade om det fanns frivilliga på olika platser, berättar Sophia, som tog på sig uppgiften att sprida lite julglädje i Enköping med omnejd.

– Jag kände att jag ville göra något för alla som bor på min ort och ge dem chansen till en fin jul.

Om ett par veckor kommer många barn tillbaka till skolan och får höra sina klasskompisar prata om julklappar de fått och resor de gjort under lovet.

– Tänk vad det ska skära i hjärtat på dessa barn. Om vi kan hjälpa bara någon så är det mycket värt, säger Sophia, som har fått in flera ansökningar sedan hon drog igång i början av november.

Föräldrar söker via ett meddelande på Facebook eller via mail och får givetvis vara helt anonyma. De ska informera om familjens livssituation, barnens ålder, intressen, om det finns matallergier och eventuella önskemål.

Med uppgifterna som grund lägger Sophia ut en efterlysning.

– De flesta vill bara ha mat, att barnen får känna doften av julmat, medan andra vill ha både klappar och mat.

För att slippa lurendrejare kollar Sophia Facebookprofiler och ser att ansökningarna matchar med vad de visar där. Sedan går hon på magkänslan. Givare har inte varit sena att höra av sig.

– Hittills är det omkring 50 personer som har varit behjälpliga. Många är väldigt generösa. Ett kafé i Enköping har skänkt ett helt julbord till en familj.

När Sophia anser att hon fått in tillräckligt med bidrag till en familj så avslutas ärendet. Klapparna och maten levererar hon personligen.

– Vill de ha mat också så lämnar jag det dagarna före jul. Det kommer att bli körigt då, konstaterar Sophia, som lägger mycket tid och kraft på att samordna hjälpen.

Uppdraget är ideellt och hon utför det vid sidan av att vara fembarnsmamma och jobba heltid.

– Min man och mina barn stöttar mig. Men för dem är det inget konstigt, jag har packat paket i flera år. Det är mer intensivt nu, men det är under en begränsad period.

Julhjälpen samarbetar med Enköpingshjälpen, en annan lokal Facebookgrupp som bistår behövande familjer. I dag fredag står båda grupperna och samlar in julklappar på Stora torget i Enköping.