Julens grammatik

Textstorlek:

Dan före dan … Hur många är det inte som nu skulle vilja ha en dag till före dan för att hinna med allt som skulle ha gjorts? Är det fler än dom som däremot ville hoppa över en dag och bums befinna sig i julens högtidsstund vilket kanske är julklappsutdelningen omedelbart efter Kalle Anka. Hur många ville helst av allt ha ett sådant stoppur som fanns i en gammal Hitchcockthriller. Mannen som hade det kunde stoppa världen med ett knapptryck och sedan trycka igång den igen efter att gjort vad han skulle och ingen märkte någonting.

Allt gick bara bra ända tills han tappade uret precis när han stängt av världen och så fick han inte igång den igen. Ingen bra idé för honom alltså.

Julfirandet är inte längre så likartat och homogent som vi antar att det har varit i vårt kära rike. Alla barn har tydligen inte varit snälla och får inte klappar av tomten i ett ombonat hem. Så ser det ut och så är det och gamla traditioner kan inte alltid pressas i nya formar. Det finns både likheter och skillnader mellan att ställa ut ett grötfat i lagårdsdörren eller lägga några kronor i en pappmugg utanför ICA eller Willys.

Det är skillnad på att få bo i ett ombonat och julpyntat hem eller på en madrass på golvet i ett asylboende. Det har liksom blivit en bredd och ett gap i samhällsbygget.

En procent av världens invånare äger och kontrollerar mer än nittio procent av alla världens tillgångar och resurser och det är dom som förfogar över och kontrollerar vapenmakt och försvarsindustri. Dessutom blir de rika rikare och de fattiga fattigare och det kan inte ens tomten ändra på.

Julens budskap finns kvar i de gamla sångerna men begreppet och ordet julkrubba har fått ett nytt innehåll. Julkrubba är numera ett verb i infinitivform. Det vill säga att julkrubba betyder nu att äta julmat och julbord och inget annat. Det där arrangemanget med små dockor eller statyetter föreställande ett fruntimmer som fått barn, ett barn i en konstig och knappast av konsumentverket godkänd babysäng.

Herdar och får och en oxe och annat bjäfs kan man glömma och stoppa undan – eller? Det är inte så många år sedan ingen använde ordet utanförskap även om innebörden av begreppet fanns i verkliga livet. Vi trodde väl att det var nog med att hålla Frälsis gryta kokande men ställa till med ett riktigt tabberas som Emil gjorde i Lönneberga är det inte många som vågar. Speciellt inte om man siktar på att bli kommunalråd som Emil.

Man kunde måhända drista sig till att göra en grammatisk förändring också i julens läsning: Det händer sig i nutiden att alla skattskrivna ska… Man kan ju alltid hoppas och tro, vi tillönskar varandra och alla en riktigt god jul med allt vad det innebär.

Backis