Julfint och det elektriska

Textstorlek:

Det är välan inte utan att julstressnivån skruvas upp ett par varv när man ska fira Lucia och tända det tredje adventsljuset samma dag som dessutom är en söndag vilket innebär att sockenkyrkans klockor kallar till mässa. Hur mycket ska en hinna?

Mor i stugan är bekymrad. Hon är lite yngre och lite mer modern. Hon jobbar på ett företag som säljer prylar som till viss del lämpar sig som julklappar via Nätet. De sliter just nu och förväntas stämpla ett OK på valda delar av alla paket. Gubben som är lite mer gammaldags går hemma som pensionär och fritidsforskare och grubblar över om och huruvida han ska inhandla en rotborste på skaft för att på ett bekvämare sätt kunna skura köksgolvets bara brädor. Det blir så fint och luktar så gott när man skurat med såpa. Men knäskura blir väl ändå lite för mycket.

Men Mor vill ha julfint i stugan och om man bara får det att dofta rent är mer än hälften vunnet och lite fusk i hörnen märks väl inte.

En dag hämtade Godsägarn gubben med pickup och så hämtades en gran hem ur skogen. Den spettades ner på gräsmattan utanför köksfönstret och av de nedersta kvistvarven blev det traditionsenligt granris framför trappan. Granen försågs med en ljusslinga med åttio LED-lampor.

Det är läge att ge psalm nr 275 i den svenska psalmboken ett nytt innehåll: Led milda ljus … Så börjar den men veterligen är den inte sponsrad av Rusta.

De tre röda papperslyktorna: kors, ankare och hjärta, Tro hopp och kärlek, hänger på plats i stugans verandafönster. Detta är en tradition från gubbens barndomsstad som var präglad av sjöfart men har helt och full accepterats av Mor i stugan.

Vem skulle inte vilja ha tro, hopp och kärlek när julen nalkas. För Mor i stugan betyder de tre begreppen inledningsvis att hon säger sig vilja tro att det finns hopp om att gubben hinner och framför allt orkar göra julfint stugan.

Det är kärlek det – att ha tålamod och fördragsamhet med en gubbe i vars kropp latmasken är den mest aktiva!

Gubbens tålamod tog däremot nästan slut i kampen med de elektriska fönsterljusstakarna. Dom lever sina egna liv och som bekant är det mycket med det elektriska. Köper man två nya så är det en som inte funkar när man väl kommer hem.

Det är bäst och säkrast att göra som barn förväntas göra inför jul aftonen – tindra med ögonen även om elpriset är extremt lågt just nu.

Backis