Många sparar till barnen

Mer än fyra av fem föräldrar sparar långsiktigt åt sina barn. Foto: Henrik Montgomery/TT
Textstorlek:

​I stället för att jaga rätt på lämpliga julklappar är det många som ger ett kuvert med pengar till barn och barnbarn. Antingen köper mottagaren något för pengarna, eller så kanske det hamnar på sparkontot. Enligt en undersökning från Swedbank har barn ganska stora belopp sparade.

Enligt Handelns utredningsinstitut, HUI, är prognosen att julhandeln kommer att slå rekord. Konsumtionen är fortsatt stark och tillväxten i december månad 2015 förväntas bli fem procent vilket innebär en omsättning på närmare 75 miljarder.

Hushållen har både mer pengar att röra sig med och ett rekordhögt sparande. Sparandet spiller över på barnen och fler än fyra av fem föräldrar sparar långsiktigt åt sina barn. Och dessutom ganska stora belopp.

Enligt en undersökning från Swedbank har barn mellan 10 och 17 år i snitt 65 000 kronor i sparkapital.

– Det är jättemycket. Jag höll på att ramla baklänges när vi fick siffran. Jag skulle gissat på kanske 30 000 och ändå trott att jag hade tagit i för mycket, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, och tillägger:

– Å andra sidan växer även mindre, regelbundna, insättningar med tiden till större summor.

Han gör ett räkneexempel och konstaterar att den som börjar sätta in 150 kronor i månaden när barnet är nyfött och som får i snitt två procents avkastning kommer att ha nästan 40 000 kronor att ge sin 18-åring.

Sparandet har också en pedagogisk effekt och minskar barns och ungas stress.

– Det viktiga är inte att spara stora belopp utan det handlar mer om inställningen och tankesättet samt att börja tänka lite mer långsiktigt kring sin ekonomi, säger Arturo Arques.

Men han vill inte rekommendera vad som är ett lämpligt sparande till barn.

– Det är otroligt svårt och känsligt. Förutsättningarna är så väldigt olika. Många är glada om de ens har något alls kvar i slutet av månaden, säger Arturo Arques.

Mats Olsson/TT
Rose-Marie Eriksson