Debutant med sinne för ränder

Textstorlek:

SKUTSKÄR/UPPSALA Sand­ra Henriksson ägnar fritiden åt sina två stora passioner: hästar och konstnärligt skapande. När hon nu ställer ut för första gången är djur de givna motiven – hästliknande och vackert mönstrade djur.

– Lite pirrigt, men kul. En bra nervositet.

Så sammanfattar Sandra Henriksson känslorna inför sin allra första utställning, som har vernissage på Skutskärs bibliotek om några dagar. Hon är väl bekant med utställningslokalen, även om det är många år sedan som hon senast var där på besök. Sandra är nämligen född och uppvuxen strax norr om Skutskär, i det gamla vallonbruket Harnäs.

För ett tiotal år sedan gick flyttlasset till Uppsala för universitetsstudier och här blev hon kvar, men banden till hemorten är fortfarande starka.

I dag arbetar Sandra som HR-administrator på medicinteknikbolaget GE Healthcare och tillbringar sin lediga tid med hästar och färgpenslar.

– Att rida och måla är mina två stora intressen, och har alltid varit, säger Sandra och berättar att stallet var hennes andra hem under skoltiden.

Var hon inte på Älvkarleby ridklubb och pysslade om den egna hästen uppehöll hon sig med kreativt skapande.

– Det var lätt att sysselsätta mig som barn. Det var bara att ge mig ett ritblock och en penna så var jag nöjd. Jag har alltid tyckt att det varit roligt att måla och teckna.

Med två kreativa och uppmuntrande föräldrar utvecklades den konstnärliga talangen. Under sina första år i Uppsala lade hon både ridningen och konsten på hyllan, innan hennes längtan blev för stor.

– Jag hoppade på ett par målarkurser medan jag pluggade, en i akryl och en i akvarell. Då kom jag igång igen, säger Sandra som i mångt och mycket är en självlärd hobbykonstnär.

Från att i unga år främst ha tecknat i blyerts har hon på senare tid vidgat sina vyer och provat nya tekniker.

– Jag experimenterar och testar olika vägar. Allt bygger på mina idéer, som ligger i bakhuvudet och mognar innan jag verkställer dem.

Oljan hade hon inte riktigt tålamod med medan både akrylen och tuschen har fått en chans och säkert får fler. Akvarellen upptäckte hon sent.

– Jag har varit där och nosat tidigare men det är först nu som jag börjat använda den på riktigt. Akvarell är en skön färg att jobba med och då den är genomskinlig kan du bygga upp färgen lager på lager, utan att den blir tung.

Bland motiven dominerar djur av olika slag. Människor och blommor har gjort kortare gästspel, men Sandra återkommer alltid till djuren.

– Eftersom jag har hållit på med hästar hela livet så kommer estetiken naturligt. Djuren ligger nära, jag kan dem bäst.

Längs väggarna i lägenheten står tavlor uppradade, som ska vara med i utställningen på Skutskärs bibliotek. Zebror och giraffer, om vartannat. Idén tog fart i höstas och sedan dess har Sandra inte målat mycket annat än ränder, framför allt, men även en hel massa fläckar.

– Det var mönstren som inspirerade mig. Zebror liknar ju dessutom hästar och är väldigt vackra. Jag fotade zebror på Kolmården och använder fotona som förebilder.

Resultatet blev som hon tänkt sig och därför har de förökat sig.

Att hon ställer ut sina verk är mycket tack vare påtryckningar från familjen och släkten, som har följt hennes konstnärliga bana.

– Det blir en ny erfarenhet och det ska bli spännande att känna på hur det känns. Det är första steget och sedan får vi se vad det ger, säger Sandra och medger att det är tråkigt att bara göra målningar som hamnar i byrålådan.

Ränder har genomsyrat hennes målning den senaste tiden. Trots det har hon inte tröttnat.

– Nej, och jag känner mig faktiskt inte riktigt klar med zebrorna än.

När den dagen väl kommer tänker Sandra ge sig på ränder av annan karaktär samt prickar. Då vill hon avbilda kattdjurens fina mönster.

Uppslag saknas inte.

– Jag har fler idéer än vad jag har tid, säger Sandra Henriksson och ler.

Utställningen Unika djur i akvarell och stål visas mellan den 27 januari och 13 februari.