Gott nytt år

Textstorlek:

Julen är överstökad, barnet är fött och den första vardagen efter helgen bjuder på ett tunt snötäcke och glimtar av en blek vintersol. Kylskåpet i stugan är fortfarande mer än välfyllt av det överdåd som inhandlades för att högtidlighålla minnet av vår frälsares födelse.

Det fanns ju egentligen bara ett orosmoment inför investeringarna i julmat: Det var brist på ansjovis! De stora burkarna med hel restaurangansjovis som har ryggbenet kvar och som måste flås för att platsa i Jansson fanns inte att få och inte ens de små platta burkarna gick att uppbringa.

Till och med den ansjoviskryddade sillfilén var slutsåld och den lokala radiokanalen lät meddela att närmaste inköpsställe som hade ansjovis fanns i Söderfors – av alla ställen.

Vad är det som håller på att hända? Visserligen låter vintern vänta på sig, polarisarna smälter, vi inför gränskontroller och försöker strypa flyktingströmmen, rädda statsfinanserna och visa musklerna men lider brist på ansjovis.

Gubbens farmor som var ögonvittne till fyra krig skulle på sin klingade finlandssvenska ha sagt att detta säkerligen berodde på kommunisterna och atombomben. Hon hade sällan rätt men föredrog alltid enkla lösningar.

Men nu sitter gubben i stugan med två almanackor framför sig igen. Det har sagts och skrivits förr men tål att upprepas årligen. Den ena är sliten och solkig och den andra oförbrukad, ren och fräsch. Båda är traditionella julgåvor av svärmor som numera beställer dem per postorder eftersom benen inte längre riktigt bär.

Det förbrukade året tas nu ur den bruna skinnpärmen med gubbens namn i guldtryck, också den är en gåva av damen som numera nått en ärevördig ålder, och det nya året sätts in i stället. Några datum kan redan nu skrivas in den nya boken – ett och annat årsmöte och någon födelsedag som inte får glömmas bort.

Så läggs den gamla bort på högen med förbrukade år. I den samlas stort som smått på samma sätt som ska ske i den nya.

Allt som oftast kan man inte skilja mellan viktigt och oviktigt förrän efteråt och det förflutna påverkar alltid framtiden.

”Just nu” är egentligen bara ett skiljetecken mellan det som varit och det som kommer och det blir tydligast på nyårsnatten.

Backstuparet, med egen och andras katter, vill tillönska alla ett riktigt gott nytt år, men glöm nu inte att bunkra ansjovisfiléer men kom då ihåg att kolla bästföredatumet noggrant.

Backis