Konsten ersatte politiken

Textstorlek:

UPPSALA/LÄNET När tidigare riksdagspolitikern Rigmor Stenmark tog pension från sina politiska uppdrag fick konst och hantverk fritt spelrum. I dag har hon utställningar på Gotland sommartid och i Uppsala året om.

– Jag har hus på Gotland och ett galleri som är öppet under sommaren, säger Rigmor Stenmark som även är med i Bläse Kalkbruksmuseum.

Rötterna finns i Vendel, där föräldrarna var lanthandlare, och det var i Vendel som Rigmor Stenmark bildade familj och barnen växte upp. Sedan många år är det dock Uppsala som är hemstaden.

Efter avslutade gymnasiestudier i vuxen ålder bestämde sig Rigmor Stenmark för att studera juridik på universitetet. Men det politiska engagemanget inom Centerpartiet tog allt mer tid i anspråk och Rigmor valde politiken.

– Som litet parti måste man jobba extra mycket och jag fick lägga juridikstudierna på hyllan. Men att jobba politiskt är roligt och man lär sig väldigt mycket.

Rigmor Stenmark har varit en aktiv politiker både kommunalt och på riksnivå där hon bland annat var engagerad i samhällsfrågor. Mellan åren 1994 och 2006 var hon riksdagsledamot, och under fyra mandatperioder var hon Centerns kommunalråd i Tierp. Rigmor Stenmark har även varit aktiv politiker i Uppsala kommun.

– Men jag var inte politiskt engagerad som ung, i CUF eller så, utan mitt politiska engagemang väcktes i samband kärnkraftsfrågan. Sen fortsatte det, säger Rigmor Stenmark.

Engagemanget finns kvar, och de senaste åren har det kommit till uttryck i konst och konsthantverk.

Rigmor Stenmark är ordförande i den ekonomiska föreningen Uppsala handkraft med butik på Sysslomansgatan i Uppsala. Här ställer hon ut smycken i alla former och nyligen avslutades även en utställning med tavlor och bilder i både stort och smått.

– Jag har alltid tyckt om att måla och teckna, och det tänker jag fortsätta med.

Men det var först efter pensioneringen hon fick tid att utveckla sin konstnärlighet. Hon började måla akvareller, jobbade en del med pärlor och silver, sen blev det en kurs i silverlera.

– Jag har också haft förmånen att studera heltid på konstskolan i Visby, då fick jag prova på allt från smide till design. Det var fantastiskt roligt.

Rigmor Stenmark engagerar sig där hon är, och det ger resultat vare sig det handlar om konst eller människor.

– Min största svaghet, och kanske styrka, är att jag tycker om människor, och att jobba med andra, säger Rigmor Stenmark som följer det politiska arbetet med stort intresse även efter pensioneringen.

Hon saknar dock självkritiken i politiken men tycker Annie Lööf är en spännande personlighet.

Rigmor Stenmark har tre barn och sex barnbarn men än så länge har ingen av dem engagerat sig politiskt.

– Alla tre barnen jobbar inom affärslivet, men kanske det politiska intresset väcks hos något av barnbarnen. Det får framtiden utvisa, säger Rigmor Stenmark och plockar ner en av många akvarellmålningar som hängt i utställningen.

I en glasmonter samlas smycken i olika former, en del med stenar i glasfusing och en del i ren silverlera.

– Glasfusing är egentligen Christa Aldenbäcks specialitet och hon håller bland annat smyckeskurser i fusingteknik, säger Rigmor Stenmark och vinkar till sig Christa Aldenbäck som för dagen plockar bort julen i butiken.

– Jag har varit med i Uppsala handkraft i många år och det är ett av Uppsalas äldsta hantverkskooperativ och startade 1981, säger Christa Aldenbäck.

Medlemmarna turas om att arbeta i butiken där de säljer eget hantverk samt en del inlämnat på kommission. Butiken har även ett galleri som konstnärer kan hyra för utställningar.

– Det är så många duktiga hantverkare och konstnärer som bidrar till butiken, säger Rigmor Stenmark som också hör till den skaran.