Ny mottagning har öppnat

Håkan Collin, (S) förste vice ordförande i landstingets vårdstyrelse, landstingsråd Vivianne Macdisi (S), Camilla Forsberg Fryckstedt, verksamhetschef vid Heby vårdcentral och kommunstyrelsens ordförande Marie Wilén (C) har tagit plats i ”väntrummet”. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

HEBY KOMMUN Nu har en efterlängtad ungdomsmottagning öppnats på Heby vårdcentral. Nyligen var det invigning med såväl politiker som personal närvarande.

– Vi har drivit frågan länge, och skrev första motionen redan 2008, så det känns bra att det äntligen är igång, säger Håkan Collin (S), förste vice ordförande i landstingets vårdstyrelse.

Ungdomsmottagningen välkomnar killar och tjejer upp till 23 år och här får de träffa barnmorska, psykolog och läkare beroende på vilka frågor de har.

– Vi har tystnadsplikt och alla besök och tester är kostnadsfria, säger Camilla Forsberg Fryckstedt, verksamhetschef vid Heby vårdcentral.

Det var hösten 2014 som primärvården fick uppdraget att driva ungdomsmottagning. Men lokal- och rekryteringsfrågor har dragit ut på tiden och därför har öppnandet inte kunnat ske förrän nu.

– Vi har ställt i ordning lokaler med egen ingång och eget väntrum och har rekryterat duktiga medarbetare, säger Camilla Forsberg Fryckstedt och tillägger att när inte ungdomsmottagningen är öppen används lokalerna till annat.

Förutom frågor om preventivmedel och könssjukdomar kan man vända sig till ungdomsmottagningen om man vill prata om alkohol, droger, och relationer. Det kan också vara något som är jobbigt hemma, i skolan eller med kompisar.

– Den psykiska ohälsan ökar och en ungdomsmottagning är viktig. Vi kommer också att ha mer samarbete med kommunen om sociala frågor och psykisk ohälsa, säger hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Vivanne Macdisi (S).

Ett viktigt samarbete kommer att vara det med skolan och kommunens skolsköterskor. Ann-Kristin Tomhill är barnmorska på ungdomsmottagningen och hon har redan kontakt med skolsköterskorna i kommunen.

– Vi planerar att ta emot studiebesök för att informera om vad vi kan hjälpa till med, och jag har även varit i kontakt med ungdomsgårdar, säger Ann-Kristin Tomhill.

Ungdomsmottagningens ordinarie öppettider är onsdagar klockan 14–18 och torsdagar 9–18.