Snickarglädje gav nyanställningar

Tobias Francis visar en del av den snickarglädje som tillverkas på beställning. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

VITTINGE Tobias Francis fann modellen när han började tillverka lekstugor på beställning. Nu har han utökat verksamheten med snickarglädje till både små och stora hus. Allt efter kunders önskemål.

– Det här innebär att jag anställer mer personal och det känns jättebra, säger Tobias Francis.

Förra året skrev Upplands Nyheter om Tobias Francis framgångskoncept med tillverkning av lekstugor.

Innan han körde igång testade han intresset via Instagram, Facebook och även på Blocket. Det blev stort gensvar och på den vägen är det. Stugorna levereras i moduler, det vill säga väggsektioner med dörr, fönster, foder och alla detaljer monterade.

Nu har verksamheten utökats och allt började med att en kund ville ha snickarglädje till sin lekstuga. Något som Tobias Francis ordnade.

– Sen var det en annan kund som frågade om det även gick att få snickarglädje till ett riktigt hus, vilket jag fixade.

Tobias berättar att han började fundera om det fanns en större marknad och det gjorde det. Han byggde snabbt ytterligare en hemsida, gaveldekor.se, och har marknadsfört snickarglädjen på samma sätt som tillverkningen av lekstugor.

– Redan i november, efter fyra veckor, hade jag omsatt 70 000 kronor och fått 15 beställningar, säger Tobias Francis.

Numer tillverkas bland annat snickarglädje till räcken, konsoler samt till tak och vindskivor.

Tobias Francis tillverkar såväl lekstugor som snickarglädje på plats i sin verkstad hemma på gården i Vittinge, och sedan får kunden montera själv.

Tobias har tidigare jobbat inom detaljhandeln, men drömde om att bli formgivare. Något han har nytta av när han skapar digital snickarglädje på beställning.

– Kunden skickar in en bild på sitt hus och sen lägger jag in förslag på snickarglädje i bilden. Det ser helt äkta ut och då blir det lättare för kunden att bestämma sig.

Tobias Francis är entusiastisk både när det gäller eget och andras arbete. Tillsammans med en annan lokal entreprenör planerar han att hålla föredrag om hur man kan gå vidare med sin affärsidé.

– Det finns så många bra affärsidéer som inte får utvecklas och jag vill hjälpa andra att komma igång, säger Tobias Francis och fortsätter:

– Ett exempel är hemfrisörer, tänk  om man kunde få håret fixat på hemmaplan, frisören kommer ut med allt som behövs. Det skulle säkert bli efterfrågat, inte minst av alla som pendlar.

Att testa sin produkt och/eller företagsidé innan man kör igång är ett råd från Tobias. Firmanamnet är viktigt, men det behöver inte spegla det exakta innehållet.

– Jag vill inte låsa mig med ett firmanamn som är direkt kopplat till produkten, det är inte viktigt och kan begränsa mig. Exempelvis om jag lanserat Tobias sängar och sen börjar sälja soffor också, då blir det knepigt.

Ett annat råd är att inte lyssna på så kallade förståsigpåare som bara viftar bort det du tror på.

– Men samtidigt måste man vara lite skeptiskt också, Förra året sålde jag exempelvis 80 lekstugor, i år kan det bli fler men det kan också bli färre.

Från och med januari har han anställt ytterligare två personer som hjälper honom med tillverkningen. Förutom att utveckla egen verksamhet brinner Tobias Francis för att få igång andra företag.

– Jag vill väcka intresse och lust hos andra att utveckla sin affärsidé. Det gäller att våga för att vinna, säger företagaren och entreprenören Tobias Francis.