Marknad i Lärdomsstaden

Textstorlek:

Det har varit marknad i Lärdomsstaden. Mor i stugan hade behov av en ny väska och gubben formligen älskar torkat renkött. Återstod således inget annat än äntra den gula bussen för att avlägga besök.

Gubben kan inte annat än låta tankarna fara omkring kring begreppet ”marknad”.

Det pratas mycket om marknadsekonomi – så mycket att man kan förledas att tro att det handlar mer någon form av frälsningslära än att bunkra in lite prisbilliga prylar hos knallarna på torget.

Det är inte rätt tänkt men inte heller fel.

Det är dom som inget eller bara lite har som ska lockas till att spendera sina slantar och konsumera. Det är det som sätter fart på tillväxten.

Dom som har mycket kan nöja sig med att investera och spekulera vilket visserligen förutsätter att småfolket konsumerar så att dom välbeställda kan skala av och hämta hem sina vinster i tillväxtens virvlar.

Nu handlar väl inte marknaden i Lärdomsstaden om ekonomiska teorier i den högre skolan.

Klippen man gör här handlar om prisbillig godis, strumpor, t-tröjor och bakplåtspapper, liksom avfalls- och hundpåsar, men avfall och hund får man hålla med själv.

Man erbjuder också byxor med avdrag upp till femtio procent vilket torde innebära att dom inte kommer upp över knävecken.

Marknad kan numera förstås på minst ett par sätt.

Försäljning av billighetsvaror och krimskrams å ena sidan men underordnad övervakning av finansmarknad, inspektion, skatteverk, bankväsendet och ekonomisk teoribildning och krav på kassaregister och önskemål om kortbetalningsmöjligheter.

Att alla aspekter ingång under tidig medeltid när marknaden hölls på den tillfrusna åns is sammanföll och man dessutom passade på att hålla ting för att skipa rätt och ordning känner inte alla till.

Marknaden är känd sedan forntiden och har fått sitt namn efter en händelse i Ragnar Lodbroks saga.

Då betydde den mycket för staden och från omgivande landsbygd inresta hantverkare och producenter.

Numera är den väl mest finansmarknadens bingolotto. En lätt dansande cowboy som säljer svenskspråkig countrymusik står för underhållningen och hantverket är mest fabriksproducerat.

Renkött och hjortronsylt står ändå liksom i en klass för sig.

Backis