Semlor och bullar

Textstorlek:

Nu är semlorna förhoppningsvis uppätna. Fettisdagen avslutade den tredagarsperiod som brukar kallas fastlag. Det är då man firar karneval i Rio och i hela den romerskkatolska världen.

Först kommer Fastlagssöndagen, sedan Blå måndag och så Fastlagstisdagen då man förväntas frossa i gräddstinna semlor för att orka påbörja 40 dagars fasta på Askonsdagen.

Vad man ska ha för sig på den blå måndagen är en aning oklart men i den anglikanska kyrkan kallas den ibland för gin & tonic-måndagen och då dricker man sådant. Antagligen är det bara en rest från den tid då engelsmännen styrde och ställde i Indien och kininet i tonicen ansågs bra mot malaria och gärna späddes med gin.

I Rio är man än värre där man dansar samba och syndar på nåden för att ha något att göra bot bättring ifrån.

Det är inte helt riskfritt att äta semla. Det bär en student i Lärdomsstaden vittne om.

Mats Westerberg, student vid Västmanlands-Dala nation på 1730-talet, beskriver i sina bevarade levnadsminnen om hur han i Västerås var i dödsnöd. Han säger sig av nödtvång vara mycket tjänstaktig av nödtvång och då något var att förtjäna.

Han blev en gång erbjuden att åt en djäkne inköpa en semla med beting att av den få ta sig en tugga. Men då han ätgirigt uppspärrade sin glupska mun för att sluka henne och trädde halva semlan in slog djäknen till så att hon for in i gapet hel och hållen. Detta så han inte kunde vare sig tugga eller andas utan bortblånade och man måste med en pennkniv skära semlan ut då hon eljest hade tillstoppat utgången för andedräkten på rätta stället …

Nu gick det inte så gott för den i övrigt gode Mats. I stället för studier valde han att ta värvning. Men vid första övningen till häst befalldes jag, skriver han, att avlossa min karbin och då sköt jag örat av hästen rättså geswint.

Nu är det kristlighetens mening att vi under fastetiden och fram till påsk ska om än inte svälta så i vart fall avstå från något mer än en tugga av våra semlor och dela med oss.

Vårkant och fastetid är ju också den tid på året då förråd och visthusbodar kanske inte längre var eller är så välfyllda och vi har väl inte heller glömt julvisans ord att julen inte varar fram till påska utan däremellan kommer – just fasta.

Det gäller att ha laddat upp med en massa mandelmassa och vara rädd om hästen.

Backis