Tomatfrön och dagsmeja

Textstorlek:

Nu börjar fröpåsarna dyka upp i affärerna här och var. Lite tidigt tycker gubben men när den lokala radion börjat sända pollenprognoser och talar om att både hassel och alpollen finns, även om halterna är låga, klipper gubben till. Därmed inhandlades två olika påsar tomatfröer – en körsbärs och en normalstor och röd.

Det har kliat i gubbens trädgårdsfingrar ända sedan vid en skåpstädning hittade en lite korg med fröer.

En hel del hade visserligen ett passerat bästföredatum men ändå. En del var dessutom sådant som gubben själv samlat in.

Man kan ju knipsa frökapslar av till exempel tagetes, lupiner och vallmo. Sedan kan man ju ägna sig åt gerillasådd i lite lämpliga dikeskanter och på vägrenar. Fast då är ändå dom lite större påsarna man kan köpa med blandade frön av sommar blommor bäst.

Sedan är det bara att invänta någon eller någons reaktion. Någon berättar att det blommar så vackert längs skogsvägen där och det har det inte gjort förr. Då kan man tillåta sig en lite förvånad min och ett leende i mjugg.

Gubben vet för den sortens attentat var prövade långt innan han blev gubbe …

Nu ska tomatfröna ner i små gröna krukor under en välvd plastkruka på fönster brädan. Det första löftet om en ny sommar.

En del trädgårdssysslor blev liksom lite ogjorda i höstas. Det var så blött. Några grova grenar av ask och äppelträd ligger kvar och behöver eldas upp.

Ogräs är det aldrig brist på. Snöslungan har fått vila hitintills i vinter och det är jordfräs och gräsklippare som står i kö för jobb.

Tillsvidare är det halt på vägen till soptunnor och postlåda. Temperaturer kring 0 och lätt blötsnö däremellan har bildat isklackar som till och med katten halkar på.

I väntan på annan sådd är det tösalt som strös ut på tun och grusgångar.

Den svaga dagsmejan rår inte ensam på den tilltrampade isen. Men den bleka solen räcker mer än väl till för att få Lärdomsstadens unga damer att ge sig till att stanna upp vid Rådhusets eller bankens vägg vid Stora torget och vända näsan mot solen. Kanske för att kunna spara in lite på kostsamma artificiella färgämnen inför stundande vårbaler.

I Socknen satsar vi på blodröda tomater fast leveranstiden är lång.

Backis