Ung plåtslagare till SM-final

David Rudberg från Tierp är en av sex finalister som tävlar i yrkes-SM i plåtslageri den 13 maj. Foto: Andreas Sander
Textstorlek:

TIERP David Rudberg, från Tierp, vet hur plåt ska hanteras och är en av sex finalister som tagit sig till final i SM för unga plåtslagare. ”Det är lite nervöst, men spännande och en riktigt kul grej som jag ser fram emot”, säger han.

David Rudberg går sista året på byggprogrammet på Högbergsskolan i Tierp, och specialkurserna i plåtslageri hålls i Katrineholm.

– Jag är faktiskt den enda i min kurs som valt plåtslageri och tydligen är jag den första på nio år som valt den utbildningen, säger David.

Och att han är duktig råder inget tvivel om. I samband med uttagningstävlingarna kvalificerades 25 bidrag till centrala juryn för bedömning och Davids arbete resulterade i en finalplats.

– Uppgiften bestod av att tillverka ett stuprörsknä i stålplåt, och det blev bra.

Uppgiften testade de tävlandes material- och teknikkunskap liksom problemlösningsförmåga och känsla för hantverket. Juryn granskade tävlingsbidragen utifrån måttnoggrannhet, detaljutförande och helhetsintryck.

Äpplet faller inte långt från trädet är ett uttryck som passar in på David. Intresset för yrket väcktes genom pappan som jobbar med plåtslageri.

– Före gymnasiet följde jag med pappa på lite större jobb, och sen fick jag en praktikplats på ett företag i Gävle, säger David och fortsätter:

– Då upptäckte jag hur fritt, kreativt och omväxlande yrket är, och nu fortsätter praktiken på firman där jag även jobbar under loven.

På frågan vad som är svårast med plåtslagarjobbet svarar David:

– Helheten, man blir aldrig riktigt färdiglärd. Sen är det skillnad på jobbet beroende på säsong. Sommartid är plåtslagarjobb rena drömyrket.

Att jobben finns på taken understryker PFV Yrke & Utbildning som genom satsningen på SM bland annat vill sprida information till ungdomar om plåtslagaryrket. Utbildade plåtslagare är eftertraktade så David Rudberg har uppenbarligen valt rätt spår.

– Det är ett bristyrke och lönen är bra. Det är också en yrkesstolthet, gör du en plåtdetalj sitter det där i 50 år.

SM för unga plåtslagare firar 30 år och extra festligheter utlovas den 13 maj då tävlingen avgörs i Malmö.

Förra året vann Sofia Sörliden från Linköping, Hon var då andra tjejen någonsin att ta guld i SM för unga plåtslagare. I år kommer finalisterna från Falun, Bollnäs, Karlskrona, Kista, Göteborg och framförallt från Tierp.

Senaste gången besökte över 20 000 ungdomar Yrkes-SM i Malmö och man hoppas på lika stor uppslutning i år. I plåtslagarmontern bjuds det också på flera prova-på-aktiviteter, allt från tillverkning av visselpipor i plåt till att faktiskt beträda ett tak i full plåtslagarmundering.

FAKTA SM för unga plåtslagare
SM för unga plåtslagare är en årligen återkommande tävling. Den organiseras och genomförs av PVF Yrke & Utbildning, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor, på uppdrag av Plåtslageriernas Riksförbund och Byggnads.