Butiken är bygdens nav

Textstorlek:

Huddunge Om en landsbygd ska vara levande krävs service som barnomsorg, skola och butik. De kriterierna uppfyller Huddunge, i Heby kommun, där den centralt belägna lanthandeln är bygdens nav.

– Men det är osäkert hur det skulle gå om vi inte hade butiken i Tärnsjö också, säger Anna-May Vesterberg, som driver de båda butikerna.

Anna-May Vesterberg jobbar främst i Tärnsjöbutiken och får hjälp av mamma Inger Andersson, plus ytterligare en personal, i lanthandeln i Huddunge.

– Vi är ombud för både apotek, systembolag och Svenska spel, och har tankställe här utanför, säger Inger Andersson.

Hon berättar att Lunda handel har anor sen 1800-talet och har varit i nuvarande byggnad i drygt 90 år.

– Det finns en del historia om butiken i den här boken som Olle Nilsson skrivit, säger Inger Andersson och visar på ett avsnitt i boken med titeln Inte för ro skull.

Här kan man bland annat läsa att från 1847 blev det fritt att driva diversehandel om affären låg minst tre mil från närmaste stad. 1864 slopades kravet på avstånd och full näringsfrihet infördes i hela landet.

— Det var gott om mindre butiker förr och bara här i Huddunge har det funnits handelsbodar på cirka sju platser, säger Inger Andersson.

Lunda handel startade omkring 1860 av Gustav Lindström i Bengtsbo. Efter en tid flyttade han över butiken till Lunda ägor och sålde så småningom rörelsen till Eric Ericsson i Lunda och därefter gick den över till sonen Anton.

År 1925 öppnades den nya butiken och Anton Ericsson bosatte sig på övervåningen. Idag bor nuvarande ägaren Anna-May Vesterberg här, och mamma Inger i ett annat hus en bit bort.

Anna-May Vesterberg är inte på plats men berättar vid ett telefonsamtal att i januari i år var det 25 år sedan hon tog över Lunda handel.

– Det ska vi fira framåt sommaren, och i november förra året var det 20 år sen jag tog över butiken i Tärnsjö.

Hon betonar att handeln är beroende av att det finns barnomsorg och skola, och det är viktigt att se potentialen med en butik.

– Det blir lite av en dominoeffekt, försvinner skola och dagis minskar inflyttningen och det drabbar förstås butiken. Men i Huddunge går man mot strömmen och här utvecklas både dagis och förskola.

Enligt en budgetöverenskommelse ska 35 miljoner kronor betalas ut årligen under perioden 2016–2019 till lanthandlare i glesbygd. Hur det kan komma till nytta för lanhandeln i Huddunge återstår att se.

– Det verkar bra, men jag är lite dåligt insatt om just det. I nuläget finns investeringsstödet, och det gick till en ny frys. Men investeringen måste vara på på 50 000 kronor och frysen gick på 35 000 så jag fick baka in trappan också, säger Anna-May Vesterberg.

Även om utvecklingen i Huddunge går framåt tycker Anna-May att förutsättningarna för landsbygden blivit sämre i och med länsbytet för nio år sen.

– När vi hörde till Västmanland fanns landsbygdsprogrammet med i det regionala samarbetet och där såg man möjligheterna, säger Anna-May som anser att Uppsala län inte är lika pålästa om landsbygden som Västmanland var.

Köptrohet är viktigt för handelns överlevnad och på frågan hur det ser ut i Huddunge svarar Inger Andersson att det är lite blandat.

– Det är många äldre som handlar här, och skola och dagis gör också sina inköp hos oss.

Att en butik kan vara avgörande för inflyttning finns också exempel på.

– En äldre kvinna berättade att när butiken lades ner på hennes hemort flyttade hon hit för att ha nära till affären, säger Inger Andersson och tillägger att de även kör hem varor till de som behöver det.