Lök sätter smaken

Inget kök utan lök. Foto: Arkiv
Textstorlek:

​Många av oss använder någon typ av lök i matlagningen dagligen. Lök är en av våra främsta smaksättare men kan också fungera som huvudingrediens i till exempel soppa och paj.
Framför allt gul lök är dessutom både nyttigt och billigt.

Kepalök, matlök eller hushållslök är samlingsnamn på flera olika varianter av samma art. Hit räknas gul och röd lök, potatislök, schalottenlök, luft- och silverlök.

Lök kan användas i en mångfald rätter och tillagas på olika sätt. Hel lök är till exempel god att kokas eller ugnslagas fylld med färs.

Friterade lökringar är en delikatess liksom små lökar inlagda i lag av vatten, vinäger och kryddor, så kallad syltlök.

Lök är inte bara gott, det är nyttigt också. Den innehåller massor av antioxidanter och motverkar bland annat inflammationer, astma och stärker immunförsvaret.

Enligt studier minskar även risken för cancer om man äter gul lök.

På dagens matsida slår vi ett slag för lök i olika former, både som huvudingrediens och smaksättare.

Tips! Tänk på att inte förvara löken med potatis eftersom potatisen ger ifrån sig ämnen som förstör löken.

Gratinerad löksoppa

4 portioner:

1/2 kg gul lök

50 g smör

1 msk vetemjöl

1 1/2 l kött- eller grönsaks-
buljongtärning

salt

nymalen svartpeppar

12 baguetteskivor

100 g emmenthalerost

ev färsk timjan till garnering

1. Skala och skär löken i tunna skivor. Smält smöret i en stor gryta. Tillsätt löken och fräs på medelhög värme under omrörning i 10-20 minuter, tills löken är mjuk och genomskinlig.

3. Strö över mjölet och rör om i 2 minuter, tillsätt buljongen, salta och peppra och låt det hela koka upp. Sjud sakta under lock i 45 minuter, rör om då och då.

3. Rosta brödskivorna i ugnen. Häll upp soppan, fördela brödskivorna i fyra ugnssäkra portionsskålar och strö över osten. Ställ skålarna så nära grillelementet som möjligt på maxvärme tills osten blivit gyllenbrun. Servera genast.

Svamp- och purjolökspaj

4 portioner:

2½ dl vetemjöl

75 g smör

¾ dl kesella kvarg lätt

Fyllning:

1 liter färsk svamp, champinjoner går bra

2 purjolökar

smör

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

4 ägg

2½ dl matlagningsgrädde

2 dl riven lagrad ost

1. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kvarg och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, cirka 23 cm i diameter. Nagga med en gaffel.

2. Låt pajen vila i kylen i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Skär svampen i bitar och purjolöken i skivor. Fräs först svampen i smör i en stekpanna, cirka 5 minuter. Lägg i purjolöken och låt den fräsa några min. Krydda med salt och peppar.

4. Vispa ihop ägg och grädde. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.

5. Lägg i svamp, purjolök och ost blandat i pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.

Ugnsbakad schalottenlök

Gott tillbehör till stekt fisk eller kött.

4 portioner:

1 msk honung

2 dl balsamvinäger

havssalt

2 vitlöksklyftor

1 påse schalottenlök

1 msk olivolja

1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda i en kastrull vinäger, hackad vitlök, olja, lite salt och honung. Koka upp.

2. Skala schalottenlöken och vänd ner i vinägerlagen. Häll över i en ugnsfast form och ugnsbaka mitt i ugnen till löken är mjuk, cirka 30 minuter.

Biff med lök

4 portioner:

500 g ryggbiff av nötkött

2 msk smör

½ tsk salt

2 krm svartpeppar

4 rödlökar

1 msk smör

1 msk äppelmos

1. Skala löken och skär den i skivor. Fräs löken i smör på svag värme i en stekpanna cirka 10 minuter.

2. Rör ner äppelmos eller farin. Hetta upp smöret tills det blivit gyllenbrunt i stekpannan.

3. Stek biffarna i omgångar, 2 minuter per sida, beroende på hur genomstekt du vill att biffen ska vara. Salta och peppra.

4. Servera med ugnsstekt eller kokt potatis.

Potatis- och purjolökssoppa

4 portioner:

4 skivade potatisar

1 skivad gul lök

1,5 tunt skuren purjolök

2 msk smör

1 liter vatten

2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar

3 msk matlagningsgrädde eller crème fraiche

1 krm vitpeppar

1. Fräs det skurna i smör i en gryta utan att det tar färg. Tillsätt vatt–
net och de smulade buljongtärningarna.

2. Koka under lock tills potatisen är helt sönderkokt.

3. Mosa potatis och lök med potatisstöt eller vispa soppan slät med gles stålvisp. Smaka av med lite crème fraiche eller grädde och eventuellt också peppar.

Grekisk sallad

4 portioner:

1 rödlök

1 gurka

4 tomater

1 gul paprika

150 g fetaost

½ kruka oregano

1½ dl kalamataoliver

½ dl olivolja

1 msk rödvinsvinäger

1 krm svartpeppar

1. Skala och skiva löken. Skär gurka, tomater och paprika i bitar.

2. Bryt osten i bitar. Plocka bladen från oreganon. Rör ihop olja och vinäger till en dressing.

3. Varva lök, grönsaker, oliver och ost på tallrikar. Ringla över dressingen. Strö över oregano och svartpeppar.