Välkomstskylt på plats

Framme i Alunda! Den nya vitlackerade välkomstskylten är på plats vid infarten till Alunda. Foto: G Algoth
Textstorlek:

Efter viss fördröjning är nu den första av sex välkomstskyltar på plats i Östhammars kommun. Till sommaren är förhoppningen att alla skyltar ska vara installerade.

Det var sommaren 2014 som Östhammars kommun utlyste en idé- och designtävling för välkomsthälsningar till tätorterna Östhammar, Alunda, Gimo, Österbybruk, Öregrund, Hargshamn och Östhammar. Syftet var att göra orterna mer attraktiva och välkomnande, både för fast boende, sommarboende och turister.

Göteborgsbon Susanna Rudebeck, med sommarstuga på Gräsö, tog hem segern och prissumman på 100 000 kronor med sina vita, laserskurna skyltar.

Projektet har därefter stött på flera hinder på vägen, bland annat med utdragna handläggningstider för bygglov och överklagande från Trafikverket. Ambitionen var att skyltarna skulle vara på plats i somras, men tidsplanen sprack.

Nu rullar arbetet på igen och numer pryder den första välkomstskylten sin plats vid infarten till Alunda. Näst på tur står Gimo.

– Vi har gjutit fundamentet och skylten är på lackning. Vi räknar med att skylten i Gimo och Öregrund är uppe inom 14 dagar, säger Lasse Karlsson, gatu- och fastighetschefen i Östhammars kommun.

Tanken var att skyltarna skulle digitaliseras, för att kunna informera om kommande evenemang i orterna, men budgeten på 1,2 miljoner höll inte för det.

Lasse Karlsson medger att den vita skylten i Alunda inte riktigt kommer till sin rätt i vinterlandskapet som råder.

– Det är ju mycket håligheter i skylten. När vi bestämde placering var det skog bakom, men bakgrunden försvann när de röjde för den nya vägen. Till sommaren tänker vi plantera buskar och blommor bakom, så får vi se vilken effekt det har.

Beslut om bygglov inväntas fortfarande för skyltarna i Östhammar och Hargshamn.

– Målet är att alla välkomstskyltar ska vara uppe till sommaren, meddelar gatu- och fastighetschefen.