”Att ha hobbyhöns är en trend helt enkelt”

Textstorlek:

UPPSALA/LÄNET Pickande hönor är en bild som förknippas med bondgårdar och landsbygd. De senaste åren har dock ljudet av kackel blivit allt vanligare i villaområden och stadsnära miljöer. Trenden är tydlig. Allt fler vill ha egna fjäderfän som går och sprätter i trädgården. 

– Vi går mot mer ekologiskt och närproducerat. Det är en trend helt enkelt, säger Sofia Lindman, om det ökande intresset för hönshållning i liten skala.

Sofia är husdjursagronom och byggnadsrådgivare på Hushållningssällskapet i Uppsala. På fredag 29 april kommer hon att hålla en webbaserad kurs med grundläggande kunskaper för den som är nyfiken på eller planerar att skaffa hobbyhöns.

För, som hon säger, är det bra att veta vad man ger sig in på och har koll på vilka regler som gäller innan djuren flyttar in.

– Man ska först och främst höra med kommunen man bor i vad som gäller där. I Uppsala kommun behövs tillstånd från miljö- och hälsoskyddsnämnden för att ha höns inom ett område som är detaljplanerat, förklarar Sofia.

Hon konstaterar vidare att det är en del att ta ställning innan man bestämmer sig. Det är till exempel bra att tänka på vad man ska använda hönorna till, hur stora de ska vara, vilken ras som är lämplig, om man ska ha tupp och hur den ultimata besättningen ser ut.

– Runt åtta stycken hönor är ett bra antal. De trivs bra i den gruppen. En tupp kan ha lugnande inverkan på flocken, men å andra sidan kan den störa grannarna. Länsstyrelsen tillåter, medan vissa bostadsområden förbjuder tupp. Man får kontakta kommunen och ansöka om tillstånd.

Ett hönshus ska byggas om det inte redan finns ett drag- och frostskyddat skjul, lekstuga eller uthus som kan användas. Varje höna bör ha minst en halv kvadratmeter yta inomhus för att må bra och boet ska även inredas med värpreden och sittpinnar.

– En lucka ska finnas så att de kan gå ut till en rasthage, som ska vara försedd med nät både som väggar och tak. I taket för att inte rovfåglar ska flyga in. Tänk även på att gräva ner nätet en bra bit i marken så att inte räv eller mård gräver sig in, upplyser Sofia.

För övrigt är höns ganska lättskötta husdjur. Det kan Frida Hedin med familj i Börje-Gränby, strax utanför Uppsala, intyga.

De skaffade hönor av lantrasen Hedemorahöns för snart två år sedan och har inte ångrat sitt val.

– Vi tycker att det är trevligt sällskap och de väsnas inte så mycket. Det är kul när man har barn också att ha djur, säger Frida, samtidigt som sönerna Helge och Otto, fem och tre år, är ivriga att släppa ut hönorna ur sin inhängnad.

Det är sen eftermiddag och Frida har nyligen hämtad barnen på förskolan. Efter att ha tillbringat hela natten och delar av dagen instängda är det dags för Silverstjärna, Blommis och Gullhöna att få gå lösa i trädgården.

– När vi kommer hem brukar de stå och trampa och vill komma ut, säger Frida och lossar på haspen.

Vid två tillfällen har räven varit på besök i hönsgården och dödat totalt fyra hönor. Efter incidenterna har man haft lite extra uppsyn och är noga med att låsa grinden varje kväll.

Skulle familjen få för sig att resa bort ett par dagar ber de en granne om hjälp. För hönorna behöver daglig översyn, då mat ska ges, vatten bytas och hönsbajset mockas ut.

Ett plus i kanten, enligt Frida, är att hönorna äter matrester.

– Hönorna äter maten som barnen inte äter upp. Det hade jag inte räknat med!

Med våren och ljusets intåg börjar hönorna värpa igen efter vinterns vila. En ung och frisk höna värper ungefär 25 ägg varje månad under sommarhalvåret. Men att vi skaffar hobbyhöns för äggen skull är inte Sofia Lindmans teori.

– Nej, jag tror snarare att det är för att man tycker att det är ett kul projekt och man vill känna sig lite lantlig.

Går man i hönsköpartankar är Sofias rekommendation att söka på nätet, där det finns en mängd olika forum att besöka.

– Kolla annonser på Blocket och hönsgrupper på facebook. Annars kan man åka på hönsmarknad och köpa en fullvuxen höna, så får man ägg med en gång.

FAKTA Eu:s regler för hönshållning för inredda burar 

minst 750 cm2/höna, varav 150 cm2 för sandbad och rede
strö skall finnas i vilket hönsen kan picka och sprätta
minst 15 cm sittpinne/höna
minst 12 cm fodertråg/höna
minst 2 vattennipplar per bur
klonötare ska finnas
mellanrummet mellan burraderna ska vara minst 90 cm, samt minst 35 cm mellan nedersta burvåningen och golvet
Källa: SLU

FAKTA Råd till blivande hönsägare 

Kolla upp vilka regler som gäller i din kommun. Detaljplanelagt område tillåter i regel några höns, men det måste anmälas.På landet behövs inget tillstånd.
Ta reda på vilken hönsras du vill ha, kanske vill du hjälpa till att bevara en lantras
▶ Se till att du har någon som kan ta hand om djuren om du ska resa bort.