Bygdegården renoverad av ideella krafter

Textstorlek:

TIBBLE/RASBOKIL Rasbokils bygdegård är snyggare och rymligare än någonsin efter en omfattande renovering. 
Bakom förvandlingen står ortsborna själva, som har ägnat mycket av sin lediga tid åt arbetet. 
Om ett par veckor vankas invigning och öppet hus för nyfikna besökare. 

Det är två stolta om än något utmattade projektledare som tar emot i en sprillans nyrenoverad bygdegård i Rasbokils-Tibble. Jobbet har Håkan Andersson och Hasse Ahlström utfört tillsammans med ett 40-tal entusiastiska bybor.

– 8 000 ideella arbetstimmar har vi lagt ner, säger Håkan och berättar att det också var kravet för att få nyttja bidragen som sökts från Boverket och Uppsala kommun.

– Tjugo procent skulle vi stå för själva och vi hade en kalkyl på fyra miljoner. Varje timme skulle betalas med 100 kronor, fortsätter han.

Rasbokils bygdegård var i behov av restaurering. Den förra genomgripande ombyggnationen ägde rum i början av 1980-talet, i samband med att bygdegårdsföreningen bildades. Man köpte det gamla Godtemplarhuset av idrottsföreningen Kilens IF och upprustningen drog igång. Med stor hjälp av ortsborna även då.

Nu var det alltså dags igen.

– Bland annat var hallen på tok för liten och köket var slitet. Vi sökte bidrag 2014 och fick bygglov först i maj 2015, förklarar Hasse.

Den 22 juni i fjol sattes spaden i jorden. Håkan var tidigt runt i stugorna och rekryterade arbetskraft, vilket inte var några större problem.

– I slutet hade jag fått ihop tio grupper med sju personer i varje som anmält sitt intresse. Av dem blev det väl fyra–fem grupper som vi inte ens behövde kalla in. Det är fantastiskt, men alla säger att Rasbokil är unikt när det gäller att ställa upp.

Bygget rullade igång. Man började med att ta bort den bakre husväggen för att ge plats åt den nya utbyggnaden. Arbetet med att anlägga en grund och bygga en stomme lejdes bort.

– Vi har även anlitat mattläggare, elektriker och en målare på 20 timmar. Resten har vi klarat på egen hand, som golvläggning, isolering, lägga om tak och installera ett stort ventilationssystem. En lokal entreprenör utförde VVS-arbetena och grävde ner 1 200 meter slang för jordvärme. Med hjälp av en kollega från grannsocken fixade han all installation som ideellt arbete, berättar Hasse.

– Bygdegården är 110 kvadratmeter större i dag. Förr var lokalen godkänd för 90 personer, nu för 130 stycken, tillägger Håkan.

I veckorna är bygdegården flitigt använd av olika föreningar i trakten. På helger hyrs lokalerna ut till bröllopsfester, högtidsdagar och andra sammankomster.

– Vi har 400–500 uthyrningstillfällen per år och jag tror att det kommer att öka nu, säger Håkan.

Efter åtta månader fyllda av slit, knog, skratt och god gemenskap är renoveringen sedan några veckor fullbordad, med undantag från några mindre markjobb utomhus. Det är med lättnad och visst vemod som projektledarna ser slutet på en intensiv arbets-period.

– Det har varit kul och alla har visat en otrolig arbetsvilja. Men man blir trött också. Man har ju även ett liv utanför den här, skrattar Håkan, som ibland dök upp klockan 8 på morgonen för att gå hem 12 timmar senare.

De visar ut på den nya stora altanen, där bord och stolar snart ska vara på plats. Här ska gästerna kunna avnjuta en måltid men även ta sig en svängom på ”dansgolvet” framöver.

Söndag 24 april välkomnar Rasbokils nya bygdegårdsförening till öppet hus och invigning av sitt nyrustade, falufärgade hus.

– Det blir tal, mingel och visning av lokaler. Vi har bjudit in politiker och bygdegårdsför-eningarna i grannbyarna, säger Håkan, som vågar påstå att de har den finaste bygdegården i Uppland just nu.

I sommar planerar föreningen att ordna en auktion där man bland annat ska ropa ut gammal köksinredning. Ortsborna kommer få möjlighet att lämna in egna auktionsföremål till försäljning.