Evenemang 1-8 april

Textstorlek:

Uppsala

Uppsala stadsteater. Medea spelas på Lilla scenen. Se en omskakade tragedi som ställer dig mot väggen med frågor om moral och mod. Att göra en Tartuffe visas på Stora scenen. En hejdlös fars om en teaterföreställning på väg mot totalt haveri. Kung Lear ges på Stora scenen. William Shakespeares kanske mörkaste och svåraste pjäs sätts upp i regi av Linus Tunström.

Stavby bio visar Batman v Superman: Dawn of justice på söndag kl. 19.

Komikern Al Pitcher är tillbaka på Reginateater i kväll fredag kl. 19 och lördag kl.18. Det blir klassisk standup-show med hans karaktäristiska intention med publiken och kvicktänkta humor.

Casanovas spelar upp till dans i Fyris park i kväll fredag kl. 21-01.

Underhållaren Jacke Sjödin tillsammans med Bålstasångerskan Meta Roos, känd från både scen och film, backas upp av Uppland Big Band på Katalin. Det blir en svängig kväll med både humor och värme i kväll fredag och lördag kl. 19.

Visitationshögmässa i Helga Trefaldighets kyrka på söndag kl. 11. Antje Jackelén och församlingens präster medverkar. Kyrkkaffe i Ärkebiskopsgården.

Under påsklovet är det dinosaurietema som gäller på Evoloutionsmuseet. Aktiviteter och pyssel utlovas fredag-söndag kl.12-16.

Stickkafé i Knutbygården på onsdag kl. 18.30. Alla som gillar att handarbeta är välkomna. Servering till självkostnadspris.

Öppet hus i Björklingebygdes släktforskarförening på torsdag kl. 17-20. Släktforskning, föreläsning om DNA av Jakob Norstedt kl. 18 och kaffeservering.

Knivsta

Fredagar innebär bingospel i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Feststämning, spänning och fina priser utlovas. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Pappakafé i Gredelbykyrkan varje fredag kl. 10-12. Mötesplats för barn och pappor med fika, lek, pyssel och samtal.

Högmässa i Östuna kyrka på söndag kl. 12.

Allsång med Lagga spelmän på Lyckträffen på måndag kl. 14.15.

100 idéer i Husby-Långhundra håller öppet för pyssel, hantverkskurser och stickafé onsdag-fredag kl. 11-18 och lördag kl. 11-16.

Heby

Fokus Bio i Östervåla visar Mitt stora feta grekiska bröllop 2 på söndag kl. 19.

Heby Folkets hus visar Mitt stora feta grekiska bröllop 2 på söndag kl. 19.

Hebys kommunala energi- och klimatrådgivare svarar på frågor om uppvärmning, energikostnader, energieffektivisering, transporter, klimatet och mycket annat på biblioteket i Vittinge på måndag kl. 12-14.

Dockskåpsutställning. Lesley och Mats Carlsson från Vittinge ställer ut sitt engelska sekelskifteshus i fyra våningar i skala 1:12 på Tärnsjö bibliotek den 4-29 april. Egenhändigt snickrade möbler och stickade kläder till dockorna.

Östervåla Konstnärsförenings medlemmar presenterar sig i en samlingsutställning med varierande tekniker på biblioteket i Östervåla fram till den 14 april.

Enköping/Håbo

Antik och samlarmässa i S:t Illianshallen i morgon lördag kl. 9.30-15. Många utställare från olika delar av landet.

Vernissage på Konsthallen i morgon lördag kl. 12-15. Jim Axén ställer ut. Utställningen pågår fram till den 24 april.

Högmässa i Yttergrans kyrka, Håbo, på söndag kl. 11.

Enköpings Dragspelsklubb underhåller med kända melodier på Åsundagården på onsdag kl. 13.30.

Författarbesök med Carola Hansson på Håbo bibliotek på onsdag kl. 18.30. Carola Hansson har skrivit den Augustnominerade boken ”Masja” som är den avslutande tredje delen av hennes böcker om familjen Tolstoj.

Sverigefinnar och finlandssvenskar – en resa i tid och rum. Historia, språk och fördomar om sverigefinnar och finlandssvenskar. Hans Raab, tidigare lektor vid universitetet i Tübingen, håller ett föredrag på svenska på Enköpings bibliotek på torsdag kl. 18.

Åbergs museum. Leksakshistoria, seriehistoria, nutidskonst och dåtidskonst – mångkonstnären Lasse Åberg ställer ut mycket i sitt museum i Bålsta. Se hans samling av serie- och popkonst samt leksakssamling och lek i Trazankojan.

Tierp/Älvkarleby

Rio bio visar Kung Fu Panda 3 på söndag kl. 14. Batman V Superman visas på söndag och onsdag kl. 19.

Husmodersföreningen Aktiva kvinnor ordnar stickkafé på Skutskärs bibliotek på lördag kl. 10-13 och onsdag kl. 16.30-19. Nybörjare och vana, unga som gamla är välkomna.

Stickkafé i Gamla Folkets hus, Tobo, på söndag kl. 14. Kaffeservering.

Dagträff med kaffeservering, allsång och underhållning i Tierpsgården, Kyrkbyn, på tisdag kl. 12. Kyrkoherde Ann-Sofi Davidsson berättar under temat ”Mina förebilder”.

Dagledigträff med Älvkarleby Nyckelharpor och soppa i Vita Magasinet, Karlholmsbruk, på tisdag kl. 11-13.

Leufsta bruksarkiv i förvaltarbostaden, Lövstabruk, är öppna för forskning och besök onsdagar kl. 10-15. Upplandsmuseets utställning, Lövstabruk på järnets tid, samt utställningarna från Arkivens Dag 2015.

Mötesplatsen i Marma. Allaktivitetshus i Marma gamla skola med kafé, kulturverksamhet och bibliotek. Öppet torsdagar kl. 13-16.

Östhammar

Dockteatern Tittut ger en föreställningen Nasse musikalen, efter Sven Nordqvists böcker, på Gimo bibliotek i morgon lördag kl. 14. Från 4 år.

Högmässa i Öregrunds kyrka på söndag kl. 11. Därefter kyrkkaffe på Kafé Wilma.

Fotoutställning. Fjorton medlemmar i Östhammars fotoklubb ställer ut i SKB:s lokaler i Östhammar med start 4 april. Utställningen innehåller ett 40-tal bilder och visar bredden på fotograferandet i klubben. Variationsrikedomen speglas i både motiv och format. Såväl natur som människor och djur är avbildade. Öppen vardagar 10-15.

Vår Hökhuvudresa. På Östhammars bibliotek kan besökaren ta del av en reseskildring från senare delen av 1800-talet, nedskriven 1915 av fröken von Friesen, yngsta barnet till kyrkoherden i Hökhuvuds socken Fredrik von Friesen. Utställningen pågår fram till den 25 april.

Guidade visningar av Ramhälls gruvor efter bekräftad bokning fr o m den 1 april.

Barbro Paulsson, foto, och Christina Larsson, keramik, ställer ut i Sadelmakarlängans galleri i Österbybruk fram till den 24 april.

Nina Brander Källman visar akrylmålningar på Österbybruks bibliotek i april.