”Jag inser inte hur stor den här resan är”

Äventyret kan börja. Om ett par veckor drar inspelningen igång av SVT:s populära Tro, hopp och kärlek. Tv-tittarna får dock vänta tills i höst för att se om Daniel Norqvist, diakon i Alunda församling, och övriga deltagare hittar sina livskamrater i programmet. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

ALUNDA Daniel Norqvist är diakon i Alunda församling och en av deltagarna i den nya säsongen av Tro, hopp och kärlek som sänds i SVT i höst. 

För Daniel inleds äventyret inom kort. I vår ska presumtiva flickvänner utses, romantiska möten äga rum och känslor analyseras. Han är redo för en relation.

De senaste månaderna har varit ovanligt omtumlande för Uppsalabon Daniel Norqvist, 32 år, som sedan några år tillbaka är verksam som diakon i Alunda församling. Här ansvarar han för öppna förskolan och har hand om ungdomsverksamheterna och konfirmanderna tillsammans med vikarierande kyrkoherde Micaela Clasdotter.

Det var i slutet av förra året som han fick ett samtal från en vän som arbetar inom media. Han undrade om inte Daniel ville vara med i realityserien Tro, hopp och kärlek, tv-programmet där Mark Levengood hjälper präster att finna sin livspartner.

– Jag är en av de yngsta manliga diakonerna i landet och stämmer inte in i den traditionella bilden av en diakon. De ville väl ha deltagare som sticker ut lite. Men jag var osäker och frågade på facebook vad folk tyckte. Jag fick 170 likes, berättar Daniel när vi träffas i ett myller av lekande barn, föräldralediga mammor och pappor, kaffekoppar och vällingflaskor.

Det är onsdag förmiddag och öppna förskolan i församlingshemmet Klockarbacken är i full gång.

Daniel kände stödet i ryggen och tyckte att det lät som en spännande utmaning. Innan han tog något beslut mailade han ut ett brev till arbetskompisar och även till biskop Ragnar Persenius, för att få deras medgivande.

Från kollegorna i Alunda har han enbart fått positiv respons.

– Det är jättekul att han ska vara med! Han är en fantastisk människa, det finns inget ont att säga om honom, säger Micaela Clasdotter, som kunde skymtas i introduktionsprogrammet som sändes under påskhelgen.

Näst steg för Daniel är att välja ut några väl valda tjejer från den brevskörd som skickats till honom.

– SVT gör en första sållning och resten får jag ta del av. Jag graderar dem med ”vill träffa”, ”eventuellt” och ”nej”. Efter den sista rensningen ska det vara fem aspiranter kvar.

Han har tagit tjänstledigt i två veckor för att kunna ägna all sin tid och sitt engagemang åt kärleksjakten. Inspelningarna drar igång i slutet av april.

– Jag inser inte själv hur stor den här resan är. Serien hade en miljon tittare per avsnitt i fjol, säger diakonen, som redan har börjat bli igenkänd på stan.

En relation är givetvis målet för Daniel, liksom för de två präster och en pastor som också medverkar i programmet. På måndag den 18 april träffar han dem för första gången.

Mark Levengood kommer att lotsa och ge råd längs vägen.

– Han är trygg och till och med ännu trevligare bakom kameran, säger Daniel, som är adopterad från Sri Lanka och uppvuxen i Umeå.

Femton år av sitt liv har han tillbringat i restaurangbranschen som kock, främst i Stockholm. Han flyttade vidare till Uppsala, där han vigdes till diakon för fyra år sedan. En stor del av sin fritid lägger han på ideellt arbete och varvar det med att umgås med krogvänner och gå på teater.

Kärleksrelationer har han inte lagt så mycket krut på tidigare, men det ska bli en ändring på det nu. Tiden känns mogen.

Daniel hoppas finna en partner som, liksom han, brinner för att jobba med människor.

– Jag vill ha en kvinna med öppet hjärta för socialt arbete. Att hon ser människan och har en djup kristen tro.

Inga Alm är kyrkorådets ordförande i Alunda. Hon verkar glad över att ha en tv-kändis i församlingen.

– Det är en kul grej. Man hör från alla håll hur folk pratar, det är otroligt vilken genomslagskraft tv har, säger Inga Alm och avlöjar att ett team troligtvis kommer att vara på plats och filma under årets valborgsmässofirande, som församlingen arrangerar.

Vårtalet hålls av Daniel Norqvist.