Takterna sitter i hos jubilerande dansförening

En gång i månaden bjuder dansföreningen i Hargshamn, Club -82, in till motionsdans i Folkets hus. Inga-Lill Ekman, kassör, och Gunnar Lundin, ordförande, tar en spontan svängom utanför danslokalen sedan 35 år. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

HARGSHAMN En fredagskväll i månaden står motionsdans på programmet i Hargshamns Folkets hus. Den ideella föreningen Club -82 är värd för arrangemanget som lockar dansanta gäster från stora delar av länet. I år är det 35 år sedan man intog dansgolvet för första gången.

Inga-Lill Ekman och Gunnar Lundin är sambos och delar passionen för dans. Det gemensamma intresset fick dem att engagera sig aktivt i dansföreningen på orten.

Sedan fem år sitter paret med i styrelsen, han på ordförandeposten och hon som kassör.

– Vi älskar att dansa och vill inte att föreningen ska läggas ner, säger Inga-Lill och berättar att flera arrangörer av så kallad ”mogendans” har gått det dystra ödet till mötes de senaste åren.

– Vi är en av få i länet som finns kvar, förklarar Gunnar, som ser tydliga tendenser på att pardansen håller på att dö ut med deras generation.

De jobbar med att försöka rekrytera yngre medlemmar, men det är ingen enkel uppgift.

– Medelåldern ligger på 65 år eller mer. Vår äldsta medlem är uppåt 90 år, säger Inga-Lill, och frågar sig var alla 50-åringar håller hus.

Föreningen såg dagens ljus 1982, därav namnet Club -82. Initiativtagare var ett gäng Hargshamnsbor som önskade ett fredagsnöje på nära håll. Lokal hyrdes av Folkets hus och besökarna strömmade till.

– Premiärdansen var den 15 januari för 35 år sedan. Det kom 69 personer som fick dansa till musiken från en grammofonanläggning. På nästa dans hade man levande orkester på scenen och så har det varit sedan dess, berättar Gunnar.

I dag anordnas dans en gång i månaden men för bara några år sedan var det varannan vecka som gällde. Det blev sammanlagt 22–23 danskvällar per år och desto mer arbete.

– Det var mer gäster förr. Vi hade cirka 200 personer varje gång, nu kommer runt 75 stycken, säger Inga-Lill.

Tidigare var det tätt mellan begivenheterna och dansvänner i trakten träffades ofta varje vecka. Fredagar då det inte var dans i Hargshamn begav man sig till Långalma på Söderön.

– Där bildade man en dansförening året efter oss, som fick namnet Club -83. De ordnade dans ojämna veckor medan vi hade jämna, fortsätter Inga-Lill.

Danskvällarna drar publik från många håll, bland annat från Gimo, Alunda, Östhammar, Uppsala, Skärplinge, Öregrund och Österbybruk. Ortsborna lyser däremot med sin frånvaro.

– Vi efterlyser dansare från Hargshamn. Jag förstår inte varför de inte kommer, men de vill väl inte dansa på hemmaplan, gissar Inga-Lill.

Från klockan 19 och fram till 22.30 pågår dansen, som avbryts i halvtid för en fikapaus med medtagen kaffekorg. Resten av tiden är det fullt ös på dansgolvet.

– Nästan alla är uppe och dansar hela tiden, säger Gunnar, som inte står över en dans i första taget.

– Vi håller igång i tre timmar och man är jättesvettig efteråt. Det är riktiga motionspass det här, konstaterar Inga-Lill.

Dansupplägget är tre moderna följt av en gammaldans, som vals, snoa, schottis eller polka. Demokratisk dans gäller kvällen igenom, det vill säga att vem som helst får bjuda upp vem som helst, när som helst.

Gunnar och Inga-Lill lyfter även fram den trevliga stämningen och gemenskapen som dansen ger.

– Den sociala biten är viktig. Man kommer ut och träffar folk. Vi blir som en familj, säger Inga-Lill.

Alla som betalar entré till en dans i Hargshamns Folkets hus får ett medlemskort gratis. Avgiften går till orkesterarvoden och lokalhyra.

– För oss är det viktiga att det går runt ekonomiskt, så att vi kan fortsätta verksamheten och leva vidare som förening, säger Inga-Lill.

Ordföranden får sista ordet.

– Vi har haft 760 danser sedan starten. Jag tror att det är få som kan slå det rekordet.