Äldrekollo ger livet guldkant

”Jättetrevligt” tycker Gunbro Nilsson om sommarlägret som hon och hennes nu framlidne man fick åka på för några år sedan. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

Nattsömnen blir bättre och rollatorn blir lämnad i ett hörn. Äldre som åker på sommarkollo vittnar om starka positiva effekter.
– Gemenskapen är grunden i det hela, säger Janicke Andersson, som forskar om äldre och åldrande vid Lunds universitet.

Tillsammans med några forskarkollegor har hon studerat fenomenet äldrekollo, en verksamhet som ett 20-tal svenska kommuner erbjuder. Det som förvånade mest var att upplägget var så likartat, trots av varje kommun hade utarbetat sitt eget koncept. Tipsrundor, boule, bingo, allsång och stavgång är stående inslag. Maten och gemenskapen är i fokus.

Det finns en gemensam tanke kring vad ett kollo är, konstaterar Janicke Andersson.

– Det är den ideala svenska sommaren, den soliga dagen med badet och den goda maten. Det ska vara guldkant, men med enkelhet.

Forskarna intervjuade deltagare och var också med och gjorde observationer. Det gick inte att vetenskapligt bevisa hur mycket starkare eller gladare deltagarna blev.

– Men de säger själva att de under kollot äter färre mediciner, de sover bättre och använder inte rollatorn lika mycket som i vardagen hemma, säger Janicke Andersson.

En rundringning till några av kommunerna i Uppsala län visar att äldrekollo eller någon form av sommarläger för äldre är en sällsynt företeelse här. Helena Carlsson, chef för vård- och omsorg i Tierps kommun, känner till exempel inte till att det ordnats något liknande i deras kommun. I Knivsta kan man heller inte erinra sig om att det har förekommit.

I Uppsala kommun har det arrangerats rekreationsdagar för äldre och anhöriga genom åren. Det kan Uppsalabon Gunbro Nilsson, 85 år, intyga.

– Det var för sju år sedan som jag och min man, som då hade begynnande alzheimer, åkte iväg på en fyra dagar lång sommarvistelse i Järlåsa. Uppsala kommun ordnade och programmet bjöd på boule, gymnastik, god mat och gemenskap. Det var avkoppling både för honom och mig, säger Gunbro Nilsson.

Nu är hon änka sedan några år och skulle nappa på erbjudandet igen om det gavs.

– Det skulle vara jättetrevligt!, säger en leende Gunbro Nilsson och fortsätter dagens styrketräningspass på Årstagården.

Att kalla sommarsemester för gamla människor för kollo kan vara både på gott och på ont, menar Janicke Andersson. Ordet förknippas å ena sidan med barndomens lyckliga somrar, frisk luft och bad. Men också med fostran och kontroll.

Forskarna såg exempel på deltagare som tog på sig ”en omyndig roll”.

– Det kunde vara deltagare som köpt med sig sprit och satt och smygsöp på rummet. När arrangörerna såg det sade de: Men ni behöver inte smyga, ni är ju vuxna! Det är något i själva kollomiljön som gör att barnpositionen finns närvarande.

Hon skulle rekommendera fler kommuner att arrangera äldrekollo och hon är övertygad om att det är en god investering, även ekonomiskt.

– Tänk bara på de där samtalen till larmcentralen som inte rings, om du får en social gemenskap och kan ringa någon annan.

Cecilia Klintö/TT