Eldsjälar håller liv i jubilerande torghandel

Från vänster; Dagmar Ringström, Gunilla Gademan och Gunilla Pettersson. En trio som på olika sätt har varit involverade i torghandels existens och överlevnad i Östhammar. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

Elvisjö/Östhammar I år har Torghandelsgruppen varit Rådhustorget i Östhammar troget i 25 år. Och många fler blir det om ortsbor och sommargäster får bestämma. Tack vare två drivande eldsjälar lever marknaden med närproducerade bondgårdsprodukter och hemslöjd vidare.

I morgon lördag drar en ny säsong igång för Torghandelsgruppen, den 25:e i ordningen. Hösten 1991 stod de på Rådhustorget för första gången.

Att Östhammarsborna sent omsider fick en levande torghandel är Gimobon och före detta landsbygdsföretagaren Gunilla Gademans förtjänst.

– Det var jag som kläckte idén. Det fanns ingen torghandel och det var anmärkningsvärt när det fanns så många lantbrukare i kommunen, säger Gunilla Gademan, som tog hjälp av Margareta Eriksson att driva frågan.

Margareta var på den tiden anställd i kommunen och projekt-ledare för Kvinnokraft på landsbygden.

– Det var centerpartistyre och lätt att få igenom förslaget, minns Gunilla Gademan.

Torghandelsgruppen bildades och kraven för att ingå i sällskapet var enkla; man skulle bo i kommunen och ha någon anknytning till jordbruk.

Dagmar Ringström och Gunilla Pettersson, båda pensionerade ”bondmoror”, uppfyllde kriterierna och har varit engagerade sedan starten.

– Jag har bidragit med marmelader, Upplandskubb, paltbröd och storsäljaren kalvdans, säger Gunilla Pettersson, när vi träffas hemma på gården i Elvisjö, söder om Forsmark, där hon och hennes nu bortgångne make verkade som mjölkbönder i många år.

Förmiddagskaffe serveras medan vi pratar om torghandelns betydelse och om det stundande jubileet. Runt bordet finns även Dagmar Ringström och Gunilla Gademan.

– Det var ett riktigt lyft när vi kom. Jag tror att torghandeln har betytt mycket för många, det märks inte minst på alla stamkunder vi fått genom åren. Både ortsbefolkning och sommargäster kommer och handlar, säger Gunilla Pettersson.

Dagmar Ringström har även hon varit en trofast försäljare under alla år. Till henne söker sig kunder i behov av hembakt och hemvävt.

– Jag bakar och väver. Ibland hör folk av sig och beställer inför torgdagen eller till andra tillfällen.

Antal medverkande varierar något från en säsong till en annan. När torghandeln intar Rådhustorget nu på lördag kommer femton fasta utställare att vara på plats. Sedan händer det att småskaliga producenter eller hantverkare gör tillfälliga inhopp.

– Många ringer veckan innan och vill vara med en gång, förklarar Gunilla Pettersson, som är gruppens samordnare.

Sortimentet följer säsongens utbud av frukt, grönt och blomster. Stående inslag är ägg, rökt lax, honung, syltat och saftat, hembakat, fårskinnsprodukter, stickat med mera.

Jubileumsfirandet är inbokat till lördag den 18 juni och programmet är spikat.

– Kommunstyrelsens ordförande, Jacob Spangenberg, står för musikunderhållningen. Vi har lotterier och det finns möjlighet att åka häst med vagn. En restaurang på torget kommer att servera en specialmeny av våra produkter dagen till ära, berättar Gunilla Pettersson.

Anledningen till att traditionen med torghandel hålls vid liv i Östhammar tror sig Gunilla Gademan veta svaret på.

– Det är så bra organiserat, det är därför den har pågått i 25 år. Sedan är det väldigt hög kvalitet på varorna, säger initiativ-agaren, som hoppas och tror att marknaden lever vidare många år till.