Fyndjakten kan börja – loppissäsongen är igång

Marie Eriksson med barnbarnet Anton, 5 år, som gillar att hänga med farmor inne på loppisen. Här kan han gå runt länge och spana in spännande prylar. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

Funbo I helgen gick startskottet för loppissäsongen på flera håll i länet. Makarna Marie och Rune Eriksson i Funbo var några som passade på att vädra prylboden, som loppispremiären till ära var laddad med fynd.

– På en loppis ska det vara rent, helt och billig!

Det är Marie Erikssons bestämda åsikt och hon viker inte en tum på de kraven när det gäller hennes och maken Runes egen loppis hemma på gården i Funbo.

Paret har haft verksamheten i 16 år och i helgen välkomnades besökare till ännu en säsong.

– På grund av kyligt väder och sjukdom så blev det lite försenat i år, säger Marie och visar in i ett falufärgat hus på tomten.

I de små rummen samsas husgeråd, porslin, glas, leksaker och fina gamla burkar om utrymmet på hyllor och bord. Här finns det mesta och lite till.

– Vi säljer allt, förutom kläder. De lämnar jag till flyktingboendet i Åby, berättar Marie.

Under många år åkte makarna runt och sålde grejer på loppisar runt om i länet, men det blev tröttsamt i längden.

– Eftersom vi hade ett hus som ändå stod tomt, så bestämde vi oss för att inreda det och ha loppis på hemmaplan istället.

Prylarna tog de inledningsvis från alla överfyllda förråden som fanns där hemma.

– Både Rune och jag hatar att slänga användbara saker. Det mesta kan få en ny plats i ett annat hem.

När de egna lagren sinade började de köpa upp saker. Främst från folk i trakten som ville bli av med bättre begagnade varor och kuriosa.

Att åka på loppis är ett kärt sommarnöje för många människor och trenden lär hålla i sig även i år.

– Folk tycker att det är kul. Jag vet inte när det blev en trend, vi har alltid haft stadigt med besökare, säger Marie, som numera driver loppisen genom sitt nystartade företag.

– Att jag startade företag var mest för att jag ville ha namnet, loppis i Funbo, inregistrerat. Det är så inarbetat.

Fyndjägarna är i alla åldrar och har ofta siktet inställt på något speciellt.

– Många föräldrar till barn som ska flytta till den första lyan kommer hit med en lista. Uppköpare är kunder och på somrarna är sommargästerna flitiga besökare.