Med kärlek till hunden

Jenny Nyberg, Kia Lindfors, Jonas Wickman, Olivia Grahn Wickman och Jenni Andersson tillsammans med hundar.​
Textstorlek:

Alunda Olandsbygdens Brukshundsklubb är en aktiv och växande klubb dit människor och hundar av alla sorter kommer för att utvecklas och ha roligt tillsammans. På söndag anordnar man inofficiell utställning med 83 anmälda hundar.

– Resultatet från en inofficiell utställning sparas inte i Svenska kennelklubbens nationella register men den fungerar på samma sätt som en ”riktig” utställning, säger klubbens ordförande, Jenny Nyberg.

Representanter från en stor mängd raser finns på deltagarlistan, många är valpar och unghundar.

– Det beror på att en inofficiell utställning är ett bra träningstillfälle, berättar Jenny Nyberg.

Tillsammans med Jenni Andersson, Kia Lindfors, Olivia Grahn Wickman och Jonas Wickman sitter hon i skuggan på klubbstugans veranda.

Det är nästan overkligt hett för att vara en eftermiddag i början av maj. Men Jennis boxertik, Draken, låter sig inte bekommas av värmen utan tränger sig glatt upp i mattes knä.

– Vi är ungefär 120 medlemmar men antalet växer stadigt, säger Jenny Nyberg.

Hon och de andra tror att det beror på att många flyttar till Alunda men även för att de arbetat för att synliggöra verksamheten.

– Eftersom vi anslutit oss till Svenska Draghundsportförbundet har vi nya medlemmar som sysslar med drag, förklarar Jonas Wickman som är på plats med sin dotter Olivia.

Tillsammans med mamma Lisa och storasyster Victoria, driver de Skegårdens kennel.

– Vi hade bara schäfrar från början och skaffade vår första sheltie för att barnen skulle ha en hund i mer passande storlek, berättar Jonas Wickman.

Båda döttrarna är aktiva inom agility och älskar sitt hundliv.

– Jag kan inte bara sitta inne med min mobil när Smulan säger till mig att gå ut, förklarar Olivia.

Hon känner att hon mår bra av att ta ansvar för sin hund och att det är roligt att hjälpa Smulan att komma över sin osäkerhet på agilitybanan.

Att Olivia har lyckats syns en stund senare på klubbens egen bana där hon och Smulan i glatt samarbete tar sig över hinder efter hinder.

En av brukshundsklubbens främsta uppgifter är att främja ett aktivt hundliv och man arbetar för att locka till sig fler unga.

– Att engagera sig i en ideell förening och lära sig hur arbetet i en styrelse går till är en merit när man senare ska söka jobb, säger Jenny.

På klubben tränar man en mängd olika hundsportgrenar. Utöver agility och de klassiska brukshundsgrenarna har rallylydnad blivit omåttligt populärt.

– I rally följer man instruktioner som står skrivna på uppställda skyltar. Det handlar inte om hastighet utan mer om att föraren ska fungera som hundens kartläsare, förklarar Jenni Andersson och visar tillsammans med Draken hur det går till.

Jenni tror att populariteten beror på att grenen är friare och inte så strikt som den regelrätta lydnaden.

– Att tävla i lydnad är att utmana vardagslydnaden där man är mycket noga med att de olika momenten ska utföras på exakt rätt sätt, berättar Jenny.

Om en månad ska Kia Lindfors tillsammans med sin jaktlabrador, Nellie tävlingsdebutera i lydnadsklass 1.

– Det är de andra som övertygat mig, säger hon.

På torsdagskvällar ordnar man öppna träningar för alla medlemmar i Svenska Brukshundsklubben.

– Vi inleder med femton minuters skotträning så kan de som vill undvika skott kan ansluta lite senare, berättar Jonas.

Skott ingår som ett moment i bruksgrenarna men även för icke tävlande hundar är skottfasthet viktigt för att klara högtider med fyrverkerier utan stress.

Vad är det då som driver dessa eldsjälar att tillbringa all ledig tid på klubben? Jenny sammanfattar vad som verkar vara den gemensamma nämnaren för dem allihop.

– I grund och botten är det relationen till hunden och den villkorslösa kärleken man får tillbaka. Att hitta ett sätt att kommunicera och att utvecklas tillsammans.

Maria Loboda