Båtklubb vill förmedla glädjen i seglingssporten

Textstorlek:

Varför intresset för seglingssporten sedan 1990-talet har minskat kraftigt kan man bara spekulera i. 
Men segelbåtssektionen i Öregrunds båtklubb ger sig inte utan kamp. 

Genom att bjuda in till en mängd nya och nygamla aktiviteter, hoppas man kunna påminna människor om den okomplicerade gemenskap som seglingen erbjuder.

– Seglingsförhållandena här i Öregrund är utmärkta och besökare undrar ofta varför aktiviteten är så låg, säger Anneli Häyrén.

Hon möter upp i Öregrunds gästhamn tillsammans med Mimmi Mikic, Sakarias Petersson och Niklas Sjulander för att berätta om hur de arbetar för att vända den nedåtgående trenden.

För att försäkra sig om att de olika aktiviteterna verkligen blir av har man i sektionen noga delat upp ansvaret emellan sig.

Det är Anneli Häyrén som är sammankallande inom ungdoms- och segelbåtssektionen. Lite skämtsamt kallar hon sig själv för ”kollomorsa” eftersom det är hon som har det övergripande ansvaret för sensommarens kollo för barn och ungdom.

– Kollot handlar inte bara om segling utan man ska också träna sig i att ta eget ansvar. Barnen lagar sin egen mat, diskar och sköter övriga sysslor, berättar hon.

För att ytterligare sprida seglingsglädje och dela med sig av sin passion för sporten kommer man i sommar att ordna seglarskola för barn och ungdom.

Ledare är Peter Loboda och Sakarias Petersson. Varje fredag är alla som är nyfikna på sporten välkomna för att lära sig segla optimistjolle. En god start för framtida seglatser.

Ett nygammalt arrangemang är de klassiska onsdagsseglingarna. En aktivitet som anordnas av seglingsklubbar runt om i landet men som i Öregrund, liksom på många andra ställen, lagts ner på grund av lågt deltagande.

– Onsdagseglingarna är kappsegling under lättsamma former, säger Mimmi Mikic.

Hon berättar att vem som helst får vara med och det krävs ingen föranmälan. Klubben har två båtar att låna ut för den som inte har möjlighet att ta med egen. Ju snabbare båt desto senare starttid, en regel som gör målgången till en spännande kamp om vinsten.

– Trots den avslappnade stämningen är det nämligen riktig tävling det handlar om, säger Mimmi och får medhåll av de andra.

När seglaren Peter Westerlund från Hallstavik fick höra talas om att man börjat med onsdagsseglingarna igen föreslog han att man även skulle väcka liv i kappseglingen, Gräsö runt.

Mimmi Mikic, Niklas Sjulander och Magnus Bohlin från Östhammars Segelsällskap nappade på idén och den första juli går så starten för första gången sedan år 2001.

Intresset för att, under fria tävlingsformer, segla de 70 sjömilen har visat sig oväntat stort.

– Vår idé är att tävlingen ska vara enkel. Utrustningen är valfri och man ansvarar själv för tidtagning och säkerhet, berättar Niklas och tillägger:

– Ingen klubb ligger bakom tävlingen utan man kan se det som att vi som gillar att segla träffas och kör ett varv runt Gräsö.

Det övergripande målet för Öregrunds segelbåtssektions idoga arbete är just att förmedla det enkla och prestigelösa i sporten.

Den gemenskap och glädje som seglingen gett dem hoppas de kunna sprida till fler människor.

Maria Loboda