Bråda sommarnätter för tidningsbuden

När många av oss inte ens gått och lagt sig börjar Angelin Wester och hennes kollegor sin arbetsdag. Tidningsbud börjar tidigt och under sommarmånaderna är det som mest att göra på grund av alla sommarboende. Foto: Maria Loboda
Textstorlek:

Östhammar I Östhammars kommun finns cirka 5 000 fritidsfastigheter. Många sommarboende flyttar tillfälligt sina prenumerationer för att kunna läsa tidningen även på landet. Hur detta påverkar tidningsbudens arbete är det kanske inte så många som funderar över.
Angelin Wester och hennes kollegor har en intensiv säsong framför sig.

Angelin Wester, som sex nätter i veckan kör sin tur mellan Östhammar och Öregrund, trivs med omväxlingen men önskar att fler abonnenter kände till hur man med enkla medel kan underlätta budens arbete. Hon börjar sitt arbete då de flesta av oss ligger och sover.

Klockan halv ett på natten träffar hon sina kollegor i garaget dit morgonens tidningar levereras i tjocka buntar. Hennes distrikt är cirka tio mil långt, och de nätter då allt flyter som det ska kan hon vara hemma till klockan sex.

– Jag trivs jättebra med mitt jobb. Många undrar hur det kommer sig att jag inte tröttnar, men att vara tidningsbud är ett fritt jobb som är mycket mer omväxlande och utmanande än vad de kanske tror, säger hon.

Att få starta dagen med att läsa tidningen är en viktig rutin för många människor och för Angelin är detta en stor drivkraft.

– Jag tävlar med mig själv på något sätt och ser det som en utmaning att se till att tidningarna kommer fram i tid, förklarar hon.

De stora morgontidningarna delas ut varje dag, men det är bara på helgerna som Angelin inte har bilen fullastad med en mängd andra, mindre tidningar.

– Flest tidningar har jag på onsdagar och fredagar, förklarar hon.

På onsdagarna ska alla kommunens hushåll få lokaltidningen och på fredagarna har hon så många som tolv olika tidningar att dela ut. Allt eftersom de sommarboende flyttar ut till sina sommarhus ökar antalet stopp per natt. Turen blir avsevärt mycket längre på grund av de många avstickarna från den ordinarie rundan.

Angelin gör en snabb överslagsräkning och konstaterar att hon i mars delade ut ungefär 240 morgontidningar per natt.

Nu, i början av juni, har antalet ökat till 390 och än är det många veckor kvar till dess toppen är nådd.

Hon uppskattar att turen tar en timme längre att köra nu jämfört med i vintras.

– Vårt arbete skulle underlättas mycket om fler abonnenter märkte sina brevlådor med adress. Vissa lådställ har kanske 30 brevlådor och om de är omärkta tar det extra lång tid för oss, säger hon.

Att märka sin låda är även ett sätt att försäkra sig om att man får sin tidning. Buden kan inte dela ut tidningen om de inte vet i vilken låda den hör hemma.

Att de måste leta efter rätt låda gör dessutom att tidningarna, till många prenumeranters förtret, riskerar att bli försenade.

– Andra sätt att hjälpa oss att utföra vårt arbete på ett effektivt och säkert sätt är att skotta framför sin låda på vintrarna och se till att man inte parkerar så att vi inte kan komma fram med bilarna, förklarar Angelin.

Det finns forskning som tyder på att nattarbete ökar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdom, magsår samt vissa former av cancer.

– Visst funderar jag över hälsofarorna ibland och min sambo är orolig och vill nog helst att jag slutar, säger hon.

Trots detta är ett karriärbyte inget som Angelin överväger.

Efter sex år i yrket trivs hon fortfarande lika bra och hon tycker att fördelarna helt klart överväger nackdelarna.

– Något av det bästa med mitt jobb är att jag kan följa hur naturen förändras över året, säger hon.

Våren tycker hon lite extra mycket om.

– Det är skönt när snön förvinner och när man slipper köra hela rundan i mörker. Fåglarna kvittrar igen och solen går upp innan jag är färdig, ler Angelin.

Maria Loboda