Färgstark kläddesigner hyllas i Österbybruk

 Det blir 500 kvadratmeter utställning med Gudrun Sjödéns design. Foto: gudrunsjoden.com
Textstorlek:

I år firar Gudrun Sjödén 40 år som kläddesigner. Nu invigs en färgstark utställning som sträcker sig över sommaren.

– Det var någon här i trakten som viskade i mitt öra att Gudrun Sjödén var född i Östhammar. Det väckte idén, säger keramikern Katarina Persson, som spårade upp vandringsutställningen om den hyllade kläddesignern.

Exposén av Gudrun Sjödéns 40 år av textilt skapande är producerad av Kulturen i Lund och har tidigare visats i bland annat Ystad och Skellefteå.

Näst och kanske sist på tur står nu Ånghammaren i Österbybruk.

– Det blir 500 kvadratmeter med Gudrun Sjödén. Kataloger, inredningstyger, kläder och skisser från hela hennes produktion visas. En avdelning heter ”lokala Gudrun-kvinnor”, här berättar kvinnor om vad Gudrun och hennes kläder betyder för dem, informerar Katarina Persson, som är utställningssamordnare.

Hon berättar vidare att utställningen fokuserar på Sjödéns design och formspråk med Norden och världen som inspiration, bevarandet av hantverkstraditioner och hennes miljöengagemang som den röda tråden.

Katalogerna fotograferas över hela världen. Resor görs även för att besöka tillverkningsländerna. Där finns långvariga samarbeten med i huvudsak familjeföretag där man även har regelbundna kontroller för att inte barnarbete ska förekomma. I dag tillverkas också en stor del av plaggen av återvunna material eller ekologiskt producerade naturmaterial.

Gudrun Sjödén är internationellt sett vår mest framgångsrika enskilda kläddesigner och startade sin första butik redan 1976.

Hennes koncept, att göra praktiska och vackra arbets- och vardagsplagg i starka färger och med överraskande kombinationer för kvinnor har blivit signum för hennes produktion.

Internationellt ses de kvinnor som bär Gudruns plagg som fria, konstnärliga och äventyrliga.

I Sverige förknippar många hennes kläder med ”Kulturtanten”, ett epitet som Gudrun tagit till sig och gjort det till namnet för sin Facebooksida.

Den 1 juni invigs utställningen i Ånghammaren och på plats finns huvudpersonen själv.

– Gudrun kommer och pratar, det blir även musikuppträdande, mingel och en catwalk med ett gäng Gudrun-entusiaster från Österbybruk, säger Katarina Persson.

Utställningen visas fram till den 28 augusti och guidade turer kommer att hållas onsdag, lördag och söndag under förmiddagstid.