Fikaträffar med syfte att bryta ensamheten

Volontärer och gäster har kommit och gått i fikagruppen som startade för två år sedan i Uppsala. Den här söndagen är Roger Engstrand, Maj Salestedt, Ulla Lindahl, Ulla Kindström, Maud Krook, Johanna Vestermark, Lo Lennartsson och stående Helen Engstrand, på plats. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

Att social isolering ökar risken för hälsoproblem och nedstämdhet har många studier fastställt. Ensamheten är ofta en ovälkommen följeslagare, som är svår att mota bort på egen hand. 
Den ideella organisationen Äldrekontakt hjälper till på traven att bryta mönstret och hitta ny gemenskap.

 

När orken sviker och gamla vänner försvinner kan det hända att ensamheten ofrivilligt knackar på dörren. Tomhet och tystnad sveper in och gör att tillvaron känns mörkare. Samtidigt kan vägar ur isoleringen vara svåra att hitta på äldre dár.

Det här vill den ideella organisationen Äldrekontakt råda bot på. Med hjälp av volontärer skapar de mötesplatser för att ge personer över 75 år möjlighet till en social samvaro.

Föreningen grundades 2008 av stockholmaren Robert Gyll, som länge gått och känt att han ville försöka förbättra situationen för våra äldsta medborgare.

– Alla äldre runt om i Sverige har jobbat hårt och bidragit till det fantastiska land vi har i dag. Ändå har samhället blivit allt mer ålderssegregerat. Många lever ensamma och bortglömda de sista åren, säger frun och verksamhetschefen Therese Gyll.

Äldrekontakt hämtade inspiration från en framgångsrik volontärmodell från England, utvecklad av välgörenhetsorganisationen Contact the elderly, som har ordnat lokala tea-parties sedan 1965. Konceptet var unikt för Sverige.

Målgruppen är äldre som bor utan partner, sällan träffar släkt och vänner och som längtar efter gemenskap.

– Vi organiserar grupper som umgås och fikar en gång i månaden. Alla är med på egna villkor, säger Therese Gyll, och hänvisar till internationell forskning som säger att den effektivaste metoden att bryta ensamhet är genom att träffas regelbundet i grupp och att ingå i ett sammanhang.

Gästerna nås via kontakt med hemtjänst och distriktssköterska samt genom brevutskick och besök på olika dagsverksamheter. I varje fikagrupp ingår förutom sex till åtta gäster även ett tiotal volontärer.

– Det är normalt fem fikavärdar, som turas om att bjuda på kaffe hemma hos varandra, fyra chaufförer, som är ledsagare och skjutsar gästerna till och från fikat, och en gruppledare, som koordinerar gruppen.

I nuläget finns cirka 40 grupper fördelade i städerna Stockholm, Malmö, Göteborg, Västerås och Uppsala. Sammanlagt är de omkring 300 gäster och 400 volontärer.

Glad stämning och småprat runt bordet möter oss när vi tittar förbi på Portalgatan en försommarvarm söndagseftermiddag.

Här har en av Uppsalas två fikagrupper samlats för två timmars samvaro över några koppar kaffe, tårta och hembakta bullar.

– Det är toppen, man längtar efter det här! Förut var jag alldeles ensam, säger Ulla Lindahl, 92 år, och berättar att alla hennes goda vänner sedan länge är borta och att kvar i livet finns bara en 90-årig syster i Göteborg.

Hemma sitter hon en del framför tv:n, även om synen är dålig. Annars finns inte mycket att sysselsätta sig med, menar hon.

Det var därför inget svårt beslut att ta när informationen om Äldrekontakt damp ner i brevlådan.

– Det är väldigt välkommet och så trevligt, fortsätter Ulla Lindahl, och höjer kaffekoppen i en skål mot grannen bredvid, Maj Salestedt.

Maj, 86 år, har för sin del både barn och barnbarn som kommer och besöker henne då och då. Men dagarna är långa och det blir ändå mycket tid att fylla, tycker hon.

– De har sina liv. Träffarna ger lite guldkant.

Lo Lennartsson är en av volontärerna på plats. Att hon engagerade sig i Äldrekontakt berodde dels på egna erfarenheter.

– Jag såg hur ensam min mormor blev i slutet och kände att jag ville bidra. Jag fick höra om föreningen genom en kompis som är aktiv i Stockholm.

Till hösten planeras en ny grupp dra igång i Uppsala och där finns platser kvar för fler gäster, meddelar Therese Gyll.

– Är man över 75 år, bor ensam och känner behov av att träffa nya vänner. Då är man välkommen att höra av sig.