Försvåra för båttjuvarna

En vacker syn både för båtälskare och båttjuvar. Foto: Peter Ahlgren
Textstorlek:

Länet Nu är det sommar och båttider. Tyvärr innebär det också högsäsong för båttjuvar. Fast det finns flera saker man som båtägare kan göra för att försvåra för tjuvarna.

Att rensa en båt på motor och elektronisk utrustning tar inte många minuter för en erfaren tjuv. Och även om stölderna av hela båtar minskar så ökar istället stölderna av motorer, motordelar och olika former av dyr utrustning.

– Utombordare, gps:er, ekolod och annan elektronik är stöldbegärligt. Det är enkelt att få med sig och sälja vidare, säger Lotta Mauritzson, rådgivare Stöldskyddsföreningen, SSF.

Det är den här tiden, när de flesta har sina båtar i vattnet, som är högsäsong för båttjuvarna. Förra året stals cirka 2 300 båtmotorer i landet och sammanlagt uppgick de båtrelaterade stölderna till nästan 7 000, enligt Brottsförebyggande rådet. Det finns heller ingen indikation på att stölderna minskar.

Många båtägare gör det enkelt för tjuvarna genom att inte låsa fast båt och motor ordentligt eller lämna kvar dyrbar elektronik.

Det finns dock enkla sätt att skydda sig. Stöldskyddsföreningen uppmanar bland annat båtägare att använda sig av certifierade lås och kättingar.

– Glöm heller inte att tömma båten och ta med elektroniken hem. Mycket av den elektroniska utrustningen kan fästas på byglar vilket gör det enkelt att ta med sig den när man lämnar båten, säger Lotta Mauritzson.

Det gäller också att tänka på var man ankrar. Det är alltid en fördel att ha båten någonstans där mycket folk rör sig eller på ett inhägnat område.

Man kan också märka stöldbegärliga motorer, motordelar och utrustning med DNA-märkning. Det är relativt billigt, en märksats kostar en knapp tusenlapp, och enkelt. Man penslar bara en droppe unik vätska på sakerna man vill märka. Vätskan syns sedan i ultraviolett ljus vilket gör det lätt för polisen att upptäcka.

Om tjuven skulle vara framme är det inte mycket man som båtägare kan göra, förutom att anmäla stölden till polis och försäkringsbolag.

– Tyvärr är det först då som många sätter in förebyggande åtgärder, säger Lotta Mauritzson.

Peter Ahlgren