Jubileumsrodd runt Gräsö

Till havs. Rotet börjar sin träning inför sommarens tävlingar så tidigt på våren som möjligt. I år kom de igång lite senare än vanligt - i mitten av april. Foto: Maria Loboda
Textstorlek:

GRÄSÖ I år arrangerar Gräsö skötbåtsförening roddtävlingen, Gräsö Runt, för trettionde året i rad. Allt tyder på att antalet deltagande båtar kommer att nå rekordhöjder. Trettioårsjubileet firas bland annat med utgivningen av en ny bok, som kommer att finnas till försäljning för första gången på Gräsödagen den andra juli.

Det är Mikael Pettersson som tillsammans med Camilla Andersson och Ida Hörner har skrivit boken som innehåller anekdoter och foton från tävlingens historia.

Arbetet med boken har pågått sedan hösten 2012 och många timmar har lagts ner på insamlande av material.

Den första juli är det dags för Mikael att ro sitt tionde varv runt Gräsö. I år har han sällskap i båten av Inger Abrahamsson, Björn och Marie Lindberg och Erik Ljungberg. Båten som rotet (roddarlaget) ror, heter Maria af Gräsö. Hon är den enda båt som varit med varje år sedan 1987, då Gräsö Runt arrangerades för första gången.

Upplands Nyheter träffar rotet vid sjöbodarna hemma hos Mikaels svärföräldrar vid Sjöhaga på östra Gräsö. Det är dagen efter Postrodden. Under ledning av rotechef Mikael, rodde alla utom Inger de 24 sjömilen mellan Grisslehamn och åländska Eckerö.

Antalet deltagande båtar var 20 och Mikael och de övriga i rotet kom på en hedrande andra plats. De rodde i fem timmar och 50 minuter och det var hårt att ta sig ur sängen i morse.

– Det gör ont överallt utom i huvudet, skrattar Mikael fastän kroppen är rejält mörbultad.

Björn och hans dotter Marie har åkt Vasaloppet, men att ro är jobbigare, tycker de. Ömmande kroppar till trots är hela rotet ense om att det är roligt att ro tillsammans.

De uppskattar gemenskapen, själva tävlandet och närheten till hav och natur.

– Vår båt, Maria af Gräsö, är byggd av Göte Andersson och hans far Alrik på Djursten. Den är en kopia av en skötbåt av Singötyp från 1880-talet, berättar Mikael.

Namnet skötbåt kommer av de nät som förr användes vid strömmingsfiske.

Dessa nät kallades just för skötar. Gräsö Runt arrangeras till minnet av de människor som förr gav sig ut på havet runt ön för att fiska strömming.

Ett hårt och farligt arbete som var avgörande för den tidens försörjning.

Tävlingen är öppen för båtar liknande dem som användes vid strömmingsfisket, men även andra typer av allmogebåtar är välkomna.

Åror och segel får användas för att ta sig fram.

– Oftast deltar ungefär 12 båtar men det ryktas om att minst 17 båtar kommer att vara med i år, säger Mikael.

Starten går vid färjeläget, klockan 12 fredagen den första juli och målgång sker på samma plats, ganska precis ett dygn senare. Då har man rott eller, om förhållandena är de rätta, seglat de cirka 35 sjömilen runt Gräsö.

Sträckan är uppdelad i fyra etapper med övernattning på ön Norr-Gället på östra sidan av ön.

Gräsö Runt drar en hel del publik och många följer de tävlande från egna båtar.

För dem som inte har tillgång till båt har Mikael en hel del utkiksplatser runt ön att rekommendera.

– Man ser oss fint från Gräsöbaden vid campingen, Örskärs sund, där målgång för den första etappen sker, och vid Djurstens fyr, berättar han.

Målgången är populär och för dem som vill se bra är det nog lagom att vara på plats minst en halvtimme innan, tror de.

Då har Gräsödagen, som firas vid den närbelägna skolan, varit igång sedan klockan 10.

– Gräsödagen brukar vara en riktig folkfest med bland annat servering av strömmingsburgare, en utställning om Örskär, hoppborg och godisregn för barnen.

Prisutdelning för tappra roddare och försäljning av jubileumsboken, ”10 000 årtag – att ro Gräsö Runt-”, icke att förglömma.

Maria Loboda