Samlat för rallyloppis

Tina Bergman och Gunilla Lundell håller i trådarna inför andra upplagan av ett populärt rally-loppis. ”Återbruk är populärt och under helgen finns tillfälle att besöka loppisar av alla de slag”, säger Gunilla Lundell. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

I helgen, 4–5 juni, är det laddat för rallyloppis för andra året i Fjärdhundra med omnejd. Arrangör är föreningen Fjärd100% och initiativtagaren Gunilla Lundell håller i trådarna, och kartorna, tillsammans med Tina Bergman.

– Det blir loppis runt om i Fjärdhundrabygden. En del kommer att ha försäljning på hemmaplan och en del har samlat ihop sig på gemensamma platser, säger Gunilla Lundell.

Själv kommer hon att finnas på plats i Karleby tingshus där det även blir fikaförsäljning.

– Vi samarbetar med Simtuna hembygdsförening och förra året sålde vi slut på allt. Jag tror varenda frys rensades på fikabröd för att det skulle räcka, säger Gunilla Lundell.

Vid förra årets premiär, som genomfördes i augusti, kom det uppskattningsvis runt 300 besökare och i år räknar man med ännu fler.

Återbruk är populärt och i helgen kan alla loppisälskare få sitt lystmäte stillat. Omkring 40 säljare har anmält sitt intresse och Gunilla Lundell och Tina Bergman har planeringen klar.

Lördag och söndag mellan klockan 11-16 är fyndsugna besökare välkomna. Då blir det loppis efter väg 70 mot Sala, väg 254 mot Heby och väg 813 mot Torstuna.

– Ska man hinna med alla besök behöver man åka bil. Därför kallar vi det rallyloppis, säger Gunilla Lundell.

– Vi har ritat kartor för att det ska vara lätt att hitta ut till alla säljare och det finns kartor på Tempo och på pizzerian i Fjärdhundra, säger Tina Bergman.

Sen är det bara att hålla utkik efter efter vägvisande skyltar som de medverkande sätter ut.

Gunilla Lundell berättar att i bland annat Dunderbo, Gästre och i Bärby samlas flera utställare, sen är det utspritt på olika platser.

– Det finns bönder som bott i bygden i generationer och det kommer att finnas något för alla smaker. Allt från maskiner och verktyg till textilier och föremål i stort och smått, säger Gunilla Lundell.

Hon, liksom Tina Bergman, jobbar för en livaktig ort och bestående verksamheter i bygden.

De är bland annat ansvariga för att väcka liv i föreningen Fjärd100% som startade 1994 med syfte att få fart på verksamheten i samhället.

– I samband med att man sökte bidrag till ett Leaderprojekt somnade föreningen in i några år. Men nu är vi på gång igen, säger Gunilla Lundell.

Tina Bergman berättar att Fjärdhundrabygden präglas av småföretagandet, och det finns över 500 företag.

– Det finns också en mängd föreningar med olika inriktning, säger Tina Bergman och fortsätter:

– I Fjärdhundra finns både skola, butik, restaurang och vårdcentral, och en bensinstation planeras vara på plats i augusti. Vi vill att folk flyttar hit och att företag etablerar sig här för att hålla liv i bygd och service.

Projekt saknas inte och Gunilla Lundell är även ansvarig för Höstglöd, ett evenemang där upplevelser kombineras med marknad.

Årets Höstglöd genomförs i oktober med ledorden mänskliga berättelser och mångfald.

– Nu har vi ett gemensamt projekt tillsammans med flera andra föreningar, bland annat Paddebo kulturförening, säger Gunilla Lundell och fortsätter:

– Vi kommer bland annat att jobba med utlandsfödda kvinnor där musik och måleri ingår.

Själv förbereder hon både en utställning i sitt galleri med vernissage nästa lördag, samt medverkan i Tusen trädgårdar som genomförs i juli.

Men närmast väntar en rallyloppis med start på lördag.