Student-VM nästa för Moa

Moa Berrek från Örsundsbro tävlar som enda upplänning i student-VM i ridsport nästa vecka. ​
Textstorlek:

ÖRSUNDSBRO Örsundsbrotjejen Moa Berrek representerar Sverige och svensk studentidrott på student-VM i ridsport på Flyinge, utanför Lund den 29 juni-2 juli. Bland hennes meriter märks ett SM-silver i fälttävlan för lag.
Moa är en rutinerad ryttare med medalj i sikte.

Deltagarna i Student-VM kommer från 19 olika nationer, där bland annat Norge, Thailand, Hong Kong och USA finns representerade. Reglerna som gäller är att de tävlande inte rider sin egen häst.

Istället lottas hästarna och därefter följer fem minuters inridning.

– Vi kan se fram emot ett högklassigt arrangemang med mängder av duktiga studentryttare. Student-VM ett bra sätt för att utveckla sin mästerskapskompetens inför framtiden, säger Johanna Olsson, generalsekreterare i Sveriges Akademiska Idrottsförbund, i ett pressmeddelande.

Moa Berrek, 27 år, är född och uppvuxen i Stockholm men flyttade till Örsundsbro när hon var 20 år för att kunna fokusera mer på ridsport. I dag kombinerar hon sin satsning i fälttävlan med studier på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.

Under våren tog hon sin kandidatexamen i miljöekonomi och ska till hösten läsa national- och miljöekonomi med målet att få ut en mastersexamen.

– Det är perfekt att idrotta samtidigt som man studerar då forskning pekar på att man då klarar sina studier bättre, säger Moa.

På söndag inleds hennes äventyr, när hon åker för att tävla för Sverige på student-VM, som arrangeras av Sveriges Akademiska Idrottsförbund och Flyinge.

– Det kommer att bli jättekul, ett minne för livet, säger Moa.

Hon åker de 65 milen ner till Skåne och det, inom ridsporten, legendariska Flyinge utanför Lund, ett par dagar innan tävlingen drar igång för att bekanta sig med omgivningarna. Så lite som möjligt ska lämnas åt slumpen när hon ska tävla mot de bästa studenterna i världen.

För Moa är säker på sig själv när hon sätter sina mål, det är en topplacering som gäller.

– Det är klart att det vore roligt att bara ta en medalj. Men jag tävlar för att vinna, fastslår hon.

Ett annat stort mål vid tävlingarna är att tävla för det svenska studentidrottslandslaget i ridsport. Hon kommer även att tävla i lag med två andra svenska ryttarna.

Hon har inte tidigare stött på motståndet som väntar och
i Student-VM-sammanhang kan det ibland vara stora skillnader mellan deltagare som tävlat på hög internationell nivå till länder där ridsporten kanske inte är så utvecklad.

I Sverige tillhör hon eliten
i fälttävlan med silver i lag-SM, en topp-tio-placering på NM och en vinst i Svenska cupen.

Hon red i juniorlandslaget när hon var yngre och har på senare år placerat sig bra i flera internationella tävlingar.

– Det här är ett bra sätt utveckla min mästerskapskompetens inför framtiden, säger Moa.

Ett annat mål med ridsporten är att bli duktig på att träna upp yngre hästar.

Moa räknar med att i framtiden kunna kombinera sina kunskaper i ekonomi med hästintresset för att kunna leva på att träna upp hästar.

– Jag har genom mina studier säkerställt att jag har något att falla tillbaka på om jag inte skulle kunna leva på mitt hästintresse.

Nästa vecka sitter hon upp som enda upplänning på student-VM
i ridsport.

 

FAKTA FÄLTTÄVLAN

Fälttävlan är inom ridsporten en gammal militär gren som testar ekipagens mångsidighet. Tävlingsformen prövar hästens uthållighet, snabbhet och lydnad liksom även ryttarens mod och förmåga att bemästra sin häst.

En tävling kan genomföras på en, två eller tre dagar och består av dressyr, banhoppning och terrängritt.

Terrängen är en bana som varierar med öppna ängar, grusvägar, väldigt kuperad terräng, skog med mera.

Källa: Wikipedia