Tidig premiär för sommardelikatess

Säsongsjobb. Giutanté Dzidzinaité från Litauen har kommit till Ulva norr om Uppsala för att plocka jordgubbar hela sommaren. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

Sommarvärmen svepte in och gav den svenska jordgubbssäsongen en rivstart. Rekordtidigt, säger Fredrik Hörenius som tillsammans med frun Linda driver Ulvagubben utanför Uppsala. I dagarna är det premiär för självplockning.

Det gynnsamma vädret under försommaren har bidragit till en ovanligt tidig skörd av jordgubbar. Hos Ulvagubben plockade man de första röda bären i slutet av maj.

– Sommarvärmen i kombination med att vi odlar i tunnlar har gjort att jordgubbarna har mognat extra tidig, säger Fredrik Hörenius, som äger Ulvagubben ihop med frun Linda.

Han köpte företaget 1999 och har genom åren utökat verksamheten och planteringarna. I dag har de odlingar på cirka 30 hektar. Utöver jordgubbar har paret även hallonodlingar och paprika, som är nytt för i år.

– Jag odlar bara sånt som jag tycker är gott. Vi håller just nu på att plantera röda, orangea och gula paprikor i tunnlar. Det är lite av en chansning. Om det går vägen kan de skördas i mitten eller slutet av juli, förklarar Fredrik.

Deras odlingsstrategi är i grunden terminsodling, som innebär att man planterar frusna plantor från mitten av maj som sedan ger skörd redan efter 60 dagar. Det ger möjlighet att förlänga säsongen in i oktober om de så vill.

Ett 40-tal säsongsarbetare från främst Litauen och ett fåtal från Bulgarien är på plats för att skörda bären. Den här soliga tisdagsmorgonen har de varit igång från klockan fem för att avsluta arbetet vid niotiden.

På eftermiddagen återvänder arbetslaget för ytterligare några timmars plockning. För litauiskan Giutanté Dzidzinaité är det andra dagen på jobbet. Backen vid hennes fötter är fylld med gyllenröda bär.

Vi räknar ut att hon fått ihop runt 72 liter under morgonen.

– Det är ganska jobbigt. Det är första året jag är här och jag stannar till slutet av sommaren, säger hon på hygglig engelska.

I utbudet finns ett stort urval av jordgubbssorter, med varierande smaker och som mognar under olika tider. De mer traditionella sorterna får man dock leta efter på annat håll.

Ulvagubben har valt bort Senga, Zephyr och Corona till förmån för modernare sorter, som till exempel Honeoye och Sonata. Bättre bärkvalitet är anledningen, enligt Fredrik.

Han säger vidare att sommarvärmen som vi har haft i perioder under maj och juni inte är idealisk för jordgubbarna.

– Nej, är det för varmt blir allt klart samtidigt. Bäst är om det är ganska svalt och inget regn.

Fredrik säljer sina jordgubbar på flera platser i Uppsala, men även i Enköping, Eskilstuna och Strängnäs.

Nu i dagarna drar de även igång självplockningen, där premiären blir flera veckor tidigare än i fjol.

– Det är rekordtidigt, vi brukar öppna efter midsommar, säger Fredrik, som inte har något emot att mumsa jordgubbar varje dag. Tvärtom.

För egen del avnjuter han dem gärna med mjölk, precis som sonen.

— Men allra bäst smakar de när man är ute på odlingen och äter dem solvarma direkt från plantan.

Lördagen efter midsommar, den 2 juli, firas Jordgubbens dag för andra gången. Det var Bärfrämjandet som ville skapa en tradition för att uppmärksamma det populära svenska bäret lite extra.

Det kommer att ske med olika aktiviteter och hyllningar bland jordgubbsodlare och andra bärälskare runt om i landet.