Undvik åksjuka på bilsemestern

Barn har inte ett lika utvecklat balanssinne som vuxna och drabbas därför oftare av åksjuka. Det är vanligare hos flickor än hos pojkar. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

​Långa bilresor hör sommarlov och semestertider till. Och många, såväl barn som vuxna, fasar inför färden. Närmare var fjärde svensk känner oro att bli åksjuk medan 73 procent någon gång har drabbats. De flesta är kvinnor. 
Som tur är finns en rad förebyggande åtgärder att ta till för att slippa illamåendet i bilen.

För det är i bilen som man mest upplever åksjuka, 49 procent, visar en färsk undersökning genomförd av Terali.

Vissa människor är särskilt känsliga för rörelseförändringar och är därför mer benägna att drabbas av illamående och kräkningar i samband med åksjuka. Enligt studien har sju av tio personer någon gång drabbats och närmare var fjärde, 23 procent, är oroade över att bli åksjuka.

Så många som var tredje, 31 procent, har gett upp eller avstått från någon aktivitet på grund av åksjuka.

Vidare visar en en annan studie, även den genomförd av Terali, att var fjärde barn i Sverige lider av åksjuka. Störst är målgruppen 6 år och äldre. En bidragande orsak är användandet av ipads eller mobiltelefoner, som blir allt vanligare under bilresan. Vid skärmtittande är risken att åksjuka framkallas eller förvärras.

Sex av tio barn blir åksjuka ibland och var fjärde lider bara vid långresor enligt undersökningen.

Det finns flera sätt att förbereda sitt barn inför en planerad resa. Sex av tio föräldrar med åksjuka barn uppger att de ger sitt barn behandling mot åksjuka.

Känsligheten för åksjuka varierar med ålder. Det är sällsynt hos barn under två år men efter denna period är den frekvent och ett relevant problem för barn mellan 6–12 år.

Det finns en könsskillnad, där fler flickor än pojkar blir åksjuka. Att åksjuka är vanligare hos barn beror på att de inte har ett lika utvecklat balanssinne.

– Precis som vi inte kan gå när vi föds så måste vi lära oss att hålla balansen. En del av balansen som tillhör synen utvecklas fram till 12 års ålder. Och samspel mellan signalerna från balansen och synen är klar vid 15 års ålder, säger Tatjana Tomanovic, överläkare på Hörsel- och Balanskliniken, Karolinska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Här är hennes tips på hur du bäst förbereder ditt barn inför resan:

• Sitt i framsätet i bilen och titta framåt. Att titta ut mot horisonten kan förhindra symptom. Om man inte kan se horisonten kan det vara bäst att blunda och vila.

• Undvik att läsa, titta på en datorskärm eller mobiltelefon.

• Ät små mängder av lättare mat två timmar innan resa. Drick små mängder vätska.

• Vila mycket innan resan, ha bekväma kläder, inte för varmt eller för kallt.

• Sitt på en väl ventilerad plats och undvik starka lukter.

• Det finns även förebyggande åksjuketabletter på apoteket för barn över 6 år.

För vuxna ges ytterligare några råd inför bilfärden:

• Ät en kolhydratrik måltid kvällen före eller några timmar före avfärd.

• Alkohol förvirrar balanssystem och hjärna – undvik därför alkohol före resan.

• Undvik urvätskande drycker såsom stora kaffeintag.