De öppnar sina grindar

Lisa Frisk Melberg, Gunilla Lundell, Marianne Sjödin och Tina Eriksson ser fram mot att öppna grinden till sina trädgårdar på söndag. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

Fjärdhundra/Enköping På söndag, 3 juli, är det åter dags för Tusen trädgårdar, landets största trädgårdshändelse. Då öppnas grindarna till trädgårdar i hela Sverige. Så även i Fjärdhundraland där inte mindre än fem trädgårdar deltar.

Trädgårdsjournalisten och författaren Gunnel Carlson är initiativtagare till Tusen Trädgårdar som genomförs vartannat år, i sommar för fjärde gången.

– Trädgården ska vara en upplevelse och fungera som inspiration, utan tanke på ogräs, säger Gunilla Lundell som tar emot hemma i trädgården vid Lundellska galleriet.

På plats finns också Marianne Sjödin och Pekka Gillenius från Kråkvilans kafé och trädgård.

Tillsammans med Lisa Frisk Melberg och Pia Hansson, som bor i Rotbrunna, och Tina Eriksson, syster till Gunilla Lundell, öppnar de grinden till sina trädgårdar på söndag.

Gunilla Lundell är med i Tusen trädgårdar för tredje gången medan det är premiär för de övriga deltagarna. Gemensamt är förstås ett djupt rotat trädgårdsintresse med blomstrande resultat.

– Det är tidskrävande och dyrt men fantastiskt roligt och ingen trädgård är den andra lik, säger Gunilla Lundell.

– En del samlar exempelvis plantor medan jag är noga med att sätta samman färger och former, säger Lisa Frisk Melberg och tillägger:

–Roligast är nog planeringen, hur man ska lägga upp allt och skapa olika rum och miljöer.

Hon får medhåll av övriga och det är under hösten som rabatter ritas och man ser över vilka växter som ska flyttas till våren. Förarbete och underhåll är viktigt och sen lär man av sina misstag.

– Jag har gjort alla misstag man kan göra men nu börjar jag få koll, säger Marianne Sjödin och ler.

Tina Eriksson berättar att hon har många spännande växter vid sitt torp.

– Sen tycker jag att det är roligt att jobba med arkitektur, som betong och keramik. Jag har ju turen att ha en syster som är keramiker, säger hon.

Marianne Sjödin satsar bland annat på en stor kösträdgård och odlar bär, frukt och grönsaker som kommer till användning i kaféverksamheten.

– Eftersom trädgården även fungerar som kafé måste det finnas sittplatser och utrymme för våra gäster. Då får man tänka till lite när man planerar.

Det är dags för en liten tur i Gunilla Lundells härliga trädgård där små stigar kantas av lummig grönska, rosbuskar, porlande vatten och växter av alla de slag. Det är spännande miljöer där känslan förhöjs av skulpturer och keramikfigurer.

På söndag kan den som vill besöka några av de tusen trädgårdarna och på www.tradgardsriket.se finns karta och presentation.

– Vi kommer också att ha skyltar som visar vägen till våra trädgårdar, säger Gunilla Lundell.

Tusen trädgårdar arrangeras av Riksförbundet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet och Trädgårdsriket.

Rose-Marie Eriksson