Det mest musikaliska sommarjobbet i Tierp

Gabriel Thyr, Emil Mannby, David Hallenberg, Elvira Stigestadh, Jorielle Bernardino har ett annorlunda sommarjobb. De arbetar som musiker under bandledare Fredrik Mattssons ledning. De har nu jobbat ihop sig som ett band och spelar på kommunens äldreboenden. Foto: Peter Ahlgren​
Textstorlek:

Tierp Under två veckor har fem ungdomar i Tierp haft vad som för en musikintresserad måste vara världens bästa sommarjobb. De har fått spela ihop sig som ett band och turnerat runt på kommunens äldreboende.

Tierps kommun har länge satsat på kultur och framförallt ungdomar och kultur. Under några års tid erbjöd man därför jobbssökande musicerande ungdomar sommarjobb som musiker men la ned satsningen.

wFast i år fick återigen fem ungdomar chansen att pröva på hur det är att arbeta som musiker.

– Det är en fantastisk möjlighet. Ungdomar som är intresserade av att jobba som musiker får pröva på hur det är att jobba i en bransch som är rätt tuff, säger Sofia Nohrstedt, kultur- och fritidschef.

De fem ungdomar som, efter en ansöknings- och urvalsprocedur till slut valdes ut, verkar hålla med.

– Det här nog det roligaste sommarjobbet man kan ha, säger de unisont.

Från början hade kommunen nio kvalificerade sökande att välja bland och av dem valdes Gabriel Thyr, Jorielle Bernardino, Elvira Stigestadh, David Hallenberg, och Emil Mannby ut.

Under en veckas tid repeterade de, under bandledare Fredrik Mattssons överinseende, in en repertoar bestående av allt från sånger av Cornelis Vreeswijk till, något otippat, det amerikanska punkrockbandet Green Day.

– Vi gör ju våra egna arrangemang till alla låtar, så de påminner inte alltid så mycket om originalversionerna. Just Green Day är rejält nedtonad, säger David Hallenberg.

Sedan gav de sig ut på vägarna för en miniturné på fem av kommunens äldreboenden. Något som varit uppskattat.

– Responsen från äldreboenden har varit fantastisk, det verkar som om det gått hem, säger Sofia Nohrstedt.

När Upplands Nyheter är på besök ska man just avsluta turnéen med en spelning på korttidsboendet Danielsgården.

Det syns att gruppen repeterat och spelat ihop under nästan två veckors tid.

Snabbt och vant får man alla förstärkare, notställ, sladdar och instrument på plats.

Soundchecken går också bra även om förutsättningarna inte är dom bästa i en lokal fylld med möbler och pelare. Samtliga verkar dock lite modstulna över att sommaräventyret snart ska vara över.

Fast vem vet? Det kanske blir en fortsättning.

– Nu ska vi utvärdera det här först och sedan får vi se. Det kanske blir något nästa år också. Man skulle också kunna tänka sig att pröva att erbjuda sommarjobb inom andra kulturformer som konst exempelvis, säger Sofia Nohrstedt lite finurligt.

Peter Ahlgren