Få en perfekt gräsmatta

Så här ska det inte se ut. Under sommaren ska gräset klippas ofta, 1-2 gånger i veckan, och inte för lågt. Plocka helst upp klippet eftersom det riskerar att kväva gräsrötterna. Foto: Peter Ahlgren
Textstorlek:

Trädgård Gödsel, vatten och klippning. Det är vad en gräsmatta behöver för att bli jämn och fin. Fast för att få en ogräs- och mossfri matta finns det inga genvägar. Det tar tid.

En sak är säker. Det finns nästan lika många uppfattningar om hur man ska sköta sin gräsmatta för bästa resultat som det finns husägare. Det beror antagligen på att vi alla har en idealbild om hur en ”perfekt” gräsmatta ser ut.

– Personligen har jag inga problem med lite mossa och ogräs men vi stöter på många kunder som vill ha en gräsmatta som ser ut som en golfgreen, säger Martin Hjelström som driver Hummelbo trädgårdar utanför Grillby.

Vissa föredrar en skogstomt, andra vill ha en blomsteräng och så finns det de som anser att gräsmatteidealet är en golfgreen med tätt samt moss- och ogräsfritt gräs.

Vill du ha det sistnämnda finns det inga genvägar. Det kostar både tid och pengar att hålla en gräsmatta i det skicket. En gräsmatta utan inslag av andra arter är nämligen onaturligt.

– Man måste vara medveten om att en gräsmatta inte är en naturlig yta. För att få den fin gäller det att ge gräset de bästa förutsättningarna. Gör man inte det så kommer mossa och ogräs att sprida sig, säger Martin Hjelström.

Mossa trivs där det är skuggigt, fuktigt och näringsfattigt. Så kort sagt gäller det att undvika skugga, stående vatten och att gödsla med jämna mellanrum.

– Gräs kräver kväve. Gödsla därför med jämna mellanrum under säsongen med ett kvävegödsel, säger Martin och fortsätter:

– Det skadar heller inte att kalka gräsmattan någon gång per år. Jorden är nästan alltid för sur vilket också gynnar mossan.

Vissa använder mossrivare, medan vissa menar att det bara sprider rötterna. Martin är kluven i frågan.

– Jag tycker att man ska ge gräset så bra förutsättningar så det tar över istället för att sikta in sig på att bekämpa mossa.

Ogräs och då framförallt maskrosor är också ett otyg för gräsmatteälskare. Maskrosor ska tas bort när man ser dem.

Andra former av ogräs kan vara svårare, för att inte säga omöjliga att bli av med.

– Kirskål till exempel går inte att få bort med annat än att man byter ut jorden och det är en lite väl drastisk åtgärd för de flesta antar jag, säger Martin och skrattar.

Klippning är en av de viktigaste aspekterna vad gäller gräsmattan. Det ska göras med jämna mellanrum och inte för mycket.

– Hellre klippa ofta och lite än sällan och mycket, säger Martin Hjelström.

När man klipper ska man inte ta mer än en tredjedel. Klipper man för lågt riskerar man att skada gräsets tillväxtzon.

Sedan är frågan om man ska ta upp klippet eller inte.

– Har man inte en robotklippare och möjlighet att samla upp gräset så gör det. En robotgräsklippare lämnar små gräsdelar efter sig som inte täpper igen syretillförseln till mattan, det är svårt att göra det med gräsklipparen.

Peter Ahlgren