Fisket som lockar världen

Janne Olsson, ansvarig för Älvkarleby Sportfiske, är inbiten sportfiskare men oroas för havsöringens framtid. Foto: Privat
Textstorlek:

Älvkarleby Älvkarleby är för många synonymt med framförallt laxfiske. Varje år lockas också många tusen intresserade sportfiskare till Dalälvens stränder på jakt efter rekordfiskar – varav några reser väldigt långt. Fast Janne Olsson, ansvarig för Älvkarleby sportfiske, är orolig för havsöringsbeståndet. 

I början av 1970-talet bildades Älvkarleby sportfiske. Sedan dess har mycket vatten runnit genom Dalälven och sportfiskeintresset har växt enormt.

I dag räknar man med att cirka 1,6 miljoner svenskar är sportfiskare. Årligen lockas drygt 6 000 av dem till vattnen som förvaltas av Älvkarleby sportfiske och en del reser riktigt långt.

– De flesta kommer från inom en 20-mils radie men varje år är det några från USA och förra året hade vi gäster från Dominikanska republiken och Haiti här, säger Janne Olsson som dock är mer förvånad över det tjugotal fiskare som dök upp från laxens förlovade ”hemland”, Norge förra året.

– Det är första gången vi har norrmän här men det beror nog på att laxfisket blivit sämre och dyrare där.

Fisket har stor betydelse för kommunen, berättar kommunchefen Anna-Karin Karlsson. Inte enbart ekonomiskt utan även historiskt och kulturellt.

– Fisket sätter kommunen på kartan men det har också haft stor betydelse för samhällsstrukturen och präglar hela kommunen och oss som bor här.

Laxfisket i området är välkänt och det finns stor chans att landa rejäla fiskar. För nästan exakt 20 år sedan, 18 juli 1996, togs en lax på 27,97 kilo här och det är fortfarande det regerande rekordet för spöfångad lax i strömmande vatten.

Varje år plockas också mellan tre och fem laxar på över 20 kilo upp. Rekordet i år ligger hittills på drygt 23 kilo.

Fast allt är inte guld och gröna skogar. I slutet av 1990-talet fångade man årligen över 5500 havsöringar. Förra året var man nere på 750.

– Minskningen började år 2001 och 2010 var det botten ur, säger Janne Olsson.

Exakt vad som hänt vet man inte men man misstänker en kombination av flera orsaker; ökad skarv- och sälstam, trålfiske i Gävlebukten samt förändringar i vattenkvaliteten.

–Vi hittar grönt kladd i strandkanterna vilket vi aldrig gjorde förut.

För att stödja den minskade öringsstammen startade man därför havsöringsfonden 2010. Fram till nu har föreningen och enskilda skänkt en miljon kronor som gått till stödutsättning av havsöringsyngel, smolt, något som gett resultat. Av de 750 havsöringar som fiskades upp förra året vet man, genom märkning, att 200 var utsatt år 2012.

–Hur läget hade varit utan stödutsättning vågar jag inte ens gissa.

Den minskade öringsstammen har också inneburit ett betydande tapp i antalet besökare.

Även om det är imponerande med 6 000 sålda dagskort hade man över 14 000 när öringsfisket var som störst.

– Öringssäsongen är längre, fisket är enklare och inte så väder- och vattenberoende som laxfisket. Det fungerar också som en inkörsport för yngre som kan testa att fiska öring innan de ger sig på laxen så det är oerhört tråkigt det som händer med öringen, säger Janne Olsson.

Att sportfiskeintresset är så stort och att Älvkarleby räknas till ett av de bästa laxfiskevattnen blir också ett problem.

– Vi har så mycket folk här att jag vet att en del drar sig för att fiska hos oss. Ibland kan det stå 50 personer och köa för de bästa platserna.

– Vi kan alltid höja priserna på fiskekorten men det är emot vår filosofi. Vi vill att så många som möjligt ska komma.

Älvkarleby sportfiske försöker istället utveckla fisket. Förra året fick man möjlighet att öppna den så kallade ”Kungsådran” exklusivt för flugfiske under en kort period.

Alla pengar gick oavkortat till öringfonden. Det är något man vill pröva igen och utveckla även i år.

– Vi har flera grejer på gång men det viktigaste just nu är att få en lösning på det här mysteriet med öringen, säger Janne Olsson.

Peter Ahlgren