Fotboll som skapar samspel

Under tre veckor spelar ensamkommande ungdomar i Håbo kommun fotboll i integrationens tecken. Lägret, som är ett samarbete mellan kommunen och Nibro integration med stöd från bland annat staten och det lokala näringslivet. Ungdomarna, som är mellan 13 och 18 år, lär sig inte bara spela boll utan får också information om det svenska samhället, attityder och värderingar. Deltagare som är intresserade får också hjälp av ledarna att slussas vidare till lokala föreningar och då inte bara inom fotbollen. Foto: Peter Ahlgren
Textstorlek:

Bålsta Ett gäng grabbar som spelar fotboll. Ingen ovanlig syn i ett fotbollstokigt Sverige. 

   Fast treveckorslägret i Bålsta är annorlunda. Samtliga deltagare är ensamkommande ungdomar som inte bara lär sig spela boll utan även integreras i det svenska samhället. 

Solen gassar ned över Björkvallen i Bålsta en förmiddag i juni och på planen spelar två ungdomslag mot varandra.

I normala fall skulle det inte vara något märkvärdigt men det här är en del av ett treveckors integrationsprojekt där Håbo kommun i samarbete med Nibro Integration anordnar fotbollsläger för kommunens ensamkommande barn och ungdomar.

– Det här är ungdomar som ännu inte fått uppehållstillstånd och de har därför inte möjlighet att söka sommarjobb i kommunen, säger Yvonne Sturesson-Ljungblad, avdelningschef för stöd till familjer, barn, och unga på Håbo kommun.

För att ge ungdomarna något meningsfullt att göra och integrera dem i samhället erbjöds därför samtliga 118 ensamkommande
i kommunen plats på lägret.

– Vi hade räknat med att mellan 20-30 stycken skulle vara intresserade men det slutade med att cirka 100 anmälde sig, säger Patrik Nilsson som tillsammans med sin bror Marcus kom på idéen.

Bröderna förstod att det kunde bli problem att locka dem som aldrig hade spelat fotboll tidigare och kom därför på att samtliga deltagare skulle få en morot. Genom sponsring kommer samtliga deltagare som genomgår hela lägret att belönas med ett presentkort.

– På det sättet blir det mer likt ett sommarjobb. Deltagarna får så att säga en lön, säger Patrik Nilsson.

Fotbollslägret präglas överlag av insatser från många utomstående. Deltagarnas overaller kommer från ett sportföretag, Nibe Integration står för träningströjan och fotbollsskor fick de från allmänheten.

– Vi hade inte råd att köpa skor till alla så vi gick ut och bad om hjälp via nätet. Jag skulle verkligen vilja ge en eloge till alla som rotade upp fotbollsskor i garage och lådor och skänkte dem till oss.

På lägret spelas det inte bara boll. Ungdomarna får också ta del av samhällsinformation genom polis och räddningstjänst samt utbildning i bland annat värderingar, attityder samt sex och samlevnad.

Fast det viktigaste är integrationsaspekten.

– Det här är ungdomar som bor på olika boenden utan kontakt med varandra eller det svenska samhället. Här får de, under positiva former, träffa varandra, svenska ungdomar och oss svenska ledare, säger Patrik.

Deltagarna är mellan 13 och 18 år och kommer från olika delar av världen. En majoritet härstammar från Afghanistan. Det gör också en av ledarna, Jumaali Alizada, som kom till Sverige som ensamkommande 15-åring år 2010. Han är nu 21 och har precis tagit studenten. När han, som själv spelar fotboll, fick erbjudandet om att vara med tvekade han inte en sekund.

– Jag kände direkt att det här var min grej. Det känns riktigt bra att ge något tillbaka till samhället som har gett mig så mycket, säger han under en kort paus i rollen som domare. Redan har lägret burit frukt. Några av ungdomarna har provtränat för Håbo FF, några har sökt sig till friidrotten.

Även de lokala företagarna
i Bålsta har fått upp ögonen för de glada fotbollsspelande ungdomarna nere på Björkvallen.

– Det är redan företagare som erbjudit sommarjobb, säger Patrik och fortsätter:

–Vi har faktiskt bara fått klappar på axeln och ingen har sagt något negativt, vilket känns oerhört positivt.

Nu avslutas lägret och erfarenheterna ska utvärderas. Fast alla verkar vara inställda på att det ska bli en fortsättning i någon form.

– Det vore bra för grabbarna om det blev något liknande nästa år. De lär sig något nytt varje dag och då pratar jag inte bara om fotboll. Dom lär känna varandra, lär sig språket och så vidare. Det är mycket de lärt sig här som de kommer att bära med sig resten av livet, säger Jumaali Alizada.

Peter Ahlgren