Frossa i svenska superbär – rekordmycket blåbär i år

Blåbär har flera hälsofrämjande effekter och i år är det ovanligt gott om bären. Foto: Arkiv
Textstorlek:

Tillgången på blåbär ser ut att nå rekordnivåer. Årets bärprognos från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, pekar på den bästa tillgången sedan 2003. Forskning visar också att våra svenska bär, som blåbär och lingon, har många hälsofrämjande effekter.

– Blåbär är det bär vars effekter studerats mest bland människor. Blåbär har bland annat en skyddande effekt mot typ 2-diabetes och fetma, säger Karin Berger, forskare i molekylär nutrition vid Lunds universitet.

Bär innehåller både vitaminer, fibrer och polyfenoler, ämnen som ger bären deras färg och fungerar som skyddande antioxidanter.

I sin forskning arbetar Karin Berger och hennes forskarkollegor med att i detalj reda ut vad det är som ger den goda effekten av olika bär. Nordiska blåbär innehåller exempelvis mer nyttigheter än amerikanska blåbär.

– Vi har tidigare undersökt effekten av olika bär och tittade då på åtta olika bär, både svenska och andra, bland annat acai, säger Karin Berger och fortsätter:

– Vi kom fram till att lingon hade fantastiska effekter. De möss som fick lingon följde alla värden likt lågfettkost ger, trots att de fick extra fet musmat.

Hon berättar att de även såg effekter på svarta vinbär och teorin är att det framförallt är polyfenoler som bidrar till nyttan.

Studier har visat att polyfenolrika dieter skyddar mot utveckling av många åldersrelaterade sjukdomar som cancer, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar liksom vissa demenssjukdomar.

Enligt senare års forskning spelar sammansättningen av polyfenoler i växterna en viktig roll.

– Det är olika för olika bär, liksom innehållet av antioxidanter, vitaminer och fibrer. Acai innehåller mycket antioxidanter men har även negativa effekter.

Karin Berger säger vidare att teorin är att det främst är polyfenoler som ger störst hälsoeffekt. Varje bärart har sin specifika sammansättning av polyfenoler och det påverkas bland annat av jordmån och soltillgång.

– Det är jämförbart med vin som också smakar olika beroende på odlingsförhållanden.

Karin Berger berättar att studier på möss har visat att lingon, svarta vinbär och blåbär skyddar bättre mot fetma än andra bär.

Flera studier visar också att vissa polyfenolrika livsmedel, som lingon, påverkar tarmfloran positivt och bidrar till att öka tillväxten av hälsosamma bakterier.

– De har en antiinflammatorisk effekt och låggradig inflammation kan ligga bakom en rad sjukdomar.

Tidigare forskningsprojekt har visat att råttor som fått blåbärskost varken utvecklar cancertumörer, Parkinson eller tarmsjukdomar i samma utsträckning som andra råttor.

Men trots dokumenterade hälsoeffekter exporteras cirka 90 procent av de svenska blåbären till Kina, och det är likadant med lingon.

– Det är helt obegripligt att vi importerar så kallade superbär, när våra svenska bär växer runt knuten och som dessutom är minst lika nyttiga, eller nyttigare, säger Karin Berger.

Rose-Marie Eriksson