Gott hantverk från förr

Ulla Fricking och Lillemor Aspengren kan konsten att baka efter gamla recept och metoder. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

Östervåla På Mårtsbogården, Östervåla hembygdsgård, finns ett stort antal byggnader från 1400-talet och fram till 1900-talet. I en av byggnaderna finns en bagarstuga från förr och här bakas bröd än idag. 

   Något som Ulla Fricking, Lillemor Aspengren och Jonathan Zilén ser till.

Sommartid är området runt hembygdsgården en grön oas och de olika byggnaderna tar besökaren till en annan tid. Så även bagarstugan där brödbaket för dagen är i full gång.

– Jag har eldat två gånger om dagen i fem dagar, och nu är det bara att börja grädda bröden, säger Jonathan Zilén som har koll på glöd och bröd.

Ulla Fricking och Lillemor Aspengren knådar och kavlar degen och tar ut runda brödkakor som blir till Mårtsboknäcke.

– Mjölet är malt i kvarnen vid Ingbo källor och vi bakar efter gamla grunder, säger Ulla Fricking medan hon knådar degen.

Hon och Lillemor Aspengren har bakat i bagarstugan tidigare, och förra året var det premiär.

– Brödet hade en strykande åtgång, och förutom Mårtsboknäcke bakar vi även skållkakor som vi säljer. All behållning går till hembygdsföreningen, säger Lillemor Aspengren.

Jonathan Zilén är beredd med brödspaden och brödet är strax färdiggräddat.

– När ugnen är uppvärmd får folk gärna använda den till bakning eller annat, säger han.

Strax intill bagarstugan finns en liten skomakarverkstad från förr, och Ulla Fricking berättar att hennes svärfar var sista skomakaren i Östervåla.

– I möbelmuseet inns också en utställning om Lundqvist skoaffär som höll öppet fram till förra året. Då hade den funnits i 103 år, säger Ulla Fricking.

Östervåla möbelmuseum ligger vid hembygdsgården och är inrymt i en byggnad som uppfördes 1913 nära ortens centrum. År 1990 övertog Östervåla hembygdsförening huset som flyttades till hembygdsgården.

I lokalerna beskrivs en 200-årig epok i sockens historia av hantverksmässig möbeltillverkning i allmänhet och stoltillverkning i synnerhet.

Under sommaren hålls flera arrangemang vid Mårtsbogården och hembygdsgården är öppen för besök tisdag–söndag till och med augusti.

FAKTA Brödets ursprung 

Brödets historia går ända tillbaka till förhistorisk tid då bröd uppfanns som en vidareutveckling av gröten. I början var det enbart krossade sädeskorn blandade med vatten till en smet som lagades på glöd eller på en stenhäll. Gröten stelnade och man hade uppfunnit det första brödet: det ojästa plattbrödet. Vissa av dessa bröd som var vanliga vid senare delen av stenåldern är populära än i dag. Från Grekland kommer pita, från Indien chapati och från Latinamerika tortilla.

Källa: Wikipedia