Kultur ger eko i bygden

Erling Lövgren, Jane Lövgren och Claes Mörlin är engagerade i en populär kulturvecka som inleds med bygdespel. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

I Rasbo är förberedelserna i full gång inför årets kulturvecka som kör i gång första helgen i augusti. Som vanligt är det en späckad vecka som inleds med bygdespel i Karin Alinders anda vid Gåvsta Gammelgård.

– Det är 20:e året och tionde pjäsen som spelas. Vi kör pjäserna i två år och nu är det andra året vi ger Storklockan ringde efter mor, ett spel av Karin Alinder, säger Jane Lövgren, allt-i-allo i föreningen och upphovskvinnan till bygdespelet.

Anledningen till första spelet var att man helt enkelt ville återuppleva det som en gång gjordes 1952.

– Då satte man upp en teaterpjäs för att få in pengar till hembygdsmuseet, säger Jane Lövgren som även medverkar i Rasbo spelmanslag där hon spelar fiol.

För dagen träffas hon vid Gammelgården tillsammans med maken Erling Lövgren, marknadsförare för teater och kulturvecka samt Claes Mörlin, ordförande i Kulturföreningen i Rasbo.

Kulturveckan i Rasbo pågår 5–14 augusti och bygdespelet är något av en höjdpunkt. Här ingår ungefär 15 aktörer i olika åldrar.

– Den yngsta är 13 år, och hon har varit med sen hon låg i magen, säger Jane Lövgren och tillägger att bygdespelet alltid drar stor publik.

– Folk sluter upp från både bygd och närområden. Det brukar även komma busslaster med besökare från andra län, säger Erlin Lövgren.

Samtliga bygdespel baseras på pjäser av Karin Alinder, (1893-1986), vars brinnande teaterintresse resulterade i drygt 20 bygde- och lustspel.

Karin Alinder hade sina rötter i Alundabygden och var även en av eldsjälarna bakom hembygdsmuseet Gammel Gränome.

– Men bygdespelet är inte någon buskis utan har en seriös underton, säger Jane Lövgren.

Och vädret brukar inte vara något problem under speldagarna. Som regel lyser solen och Karin Alinder håller sin vakande hand över bygdespelet.

– Ja, det måste vara Karin Allinders pjäser, då har vi fint väder, säger Jane Lövgren och ler.

Det är kulturföreningen i Rasbo som står bakom kulturveckan och augusti har blivit synonymt med kulturhändelsen.

– Föreningen bildades år 2000, och nu har vi slagit ihop verksamheten med bygdespelet. Samarbete gynnar oss alla, säger föreningens ordförande Claes Mörlin.

Som vanligt är det en välfylld vecka där innehållet riktar sig till både stor och liten. Bland annat kommer besökarna att bjudas på en lekfull musikfrågesport där de folkkära Faringemusikerna, Mattias Jansson och Stefan Larsson, står för musiken.

– Det kör vi i Stavhalla som är Stavbys egen utescen, säger Jane Lövgren.

Under veckan serveras också ett kakkalas av stora mått. Då bjuder Rasbobygdens Rödakors-krets in till kaffe med krus som är det jämtländska ordet för kaka.

– Det brukar vara upp till 110 olika sorters kakor och det bakas i hela bygden. Ett år tog till och med mjölet slut i lokala butiken, säger Erling Lövgren.

Sammanlagt är det uppdukat med cirka 11 000 kakor och kalaset brukar locka mellan 400 och 600 personer. Alla pengar går oavkortat till Röda korset och används till lokal hjälpverksamhet i bygden.

Det arrangeras också författaraftnar vid två olika tillfällen. Claes Melin kommer bland annat att presentera boken Nykterist med sinne för brännvin och Carola Hansson Boëthius berättar om sin romantrilogi om familjen Tolstoj.

– Bygdespelet är startskottet på kulturveckan som börjar på fredagen och sen spelas pjäsen både lördag och söndag, säger Jane Lövgren.

– Kulturveckan avslutas med en finalkonsert i Rasbo kyrka med Titti Sjöblom och Ehrling Eliasson. Hela programmet för veckan finns på rasbokultur.nu, tillägger Erling Lövgren.