Ökad badsäkerhet med information på flera språk

Freja, Cornelia, Mimmi, Hugo, Joel, Tuvaliin och Lukas är några av de barn som lär sig simma under ledning av Muhammed. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

Fjärdhundra I samband med en kampanj för ökad badsäkerhet i Enköpings kommun har nya skyltar tagits fram på flera språk. Fjärdhundrabadet är ett av baden som satt upp skylten och den fyller sin funktion.

– Skylten bidrar med nyttig information till alla, även de som inte kan svenska eller engelska, säger Kenneth Svensson, ansvarig för Fjärdhundrabadet.

Det är Enköpings kommun, Svenska Livräddningssällskapet och Räddningstjänsten Enköping-Håbo som genomför kampanjen.

Informationen på skyltarna är på svenska, engelska, persiska, somaliska och arabiska.

– Här har vi samma regler för alla och vi säljer även burkini för den som inte vill använda vanliga badkläder, säger Kenneth Svensson.

Han berättar att badet är otroligt populärt med besökare från både Heby, Sala och Enköpings kommuner. Badet har tre bassänger och vattnet värms upp med hjälp av solpaneler.

– Nu är det 28 grader varmt
i vattnet och det gör att även föräldrar törs bada, säger Kenneth Svensson och fortsätter:

– Vi strävar efter att ha rent och fräscht på alla ytor, och här finns både kiosk, tennisbana, beachvolleyplan och nu har vi även byggt ut lekplatsen.

Fjärdhundrabadet har funnits sedan 1967 och Kenneth Svensson berättar att det krävs ständiga underhåll för att hålla det i bra skick.

Badsäkerhet är A och O, och det finns badvärdar som hjälper till men det är främst föräldrars ansvar om man har barn som inte kan simma.

– I år har vi totalt 15 sommarjobbare fördelat på tre omgångar och sen är vi cirka tio personal totalt.

Det är tisdag förmiddag, solen skiner och besökare strömmar till och dukar upp med filtar, matsäckskorgar och parasoll.

Flera barn deltar i simskolan som avslutas denna vecka, men senare
i sommar väntar ytterligare kurser.

– Jag har jobbat med simhallar
i åratal, och är väl lite klorskadad, men det här är det bästa jobb man kan ha, säger Kenneth Svensson och rycker ut för att hjälpa en liten kille som har problem med armkuddarna.

Jimmy Wiltfalk är verksamhetsutvecklare på upplevelseförvaltningen i Enköpings kommun, han säger via mejl att de hoppas att skyltarna bidrar till en högre säkerhet och trygghet för många människor.