Snabbväxande lupiner tränger bort lokal fauna

Lupinen är en vacker växt men sprider sig nu snabbt och riskerar att tränga undan inhemska blommor och hotar därför också vissa insektsarter. Foto: Peter Ahlgren
Textstorlek:

Uppland Lupiner är vackra men inte naturliga i den svenska faunan. 

   Med en explosionsartad tillväxt de senaste åren hotar den ståtliga men kvävande ärtväxten det lokala växt- och insektslivet. 

Lupinen är en ärtväxt som funnits i Sverige i ungefär 150 år och togs hit från Nordamerika av en känd växtsamlare, David Douglas.

Lupinen blev, och är, en omtyckt prydnadsväxt som tidigare hade en relativt stabil utbredning.

De senaste åren har dock växten börjat sprida sig mer eller mindre okontrollerat.

– Vi har märkt en våldsam ökning de senaste fem sex åren, säger Melanie Josefsson, avdelningsdirektör Naturvårdsverket, till TT.

Varför lupinen sprider sig som en löpeld just nu vet ingen, men man misstänker att det kan ha koppling till klimatförändringar. I vissa delar av landet, exempelvis Dalarna, har det gått så långt att man uppmanar folk att gå man ur huse för att bekämpa dem.

Lupinen trivs framförallt i vägkanter där den den snabbt tar över. Eftersom det är en ärtväxt fixerar den kväve i marken vilket innebär att klassiska ängsblommor, som helst vill ha mager mark, trängs undan. Det är också en snabbväxande art.

– Lupinerna tar över och tränger snabbt undan andra lågväxta arter genom att skymma dem, säger Maria Forslund som är koordinator för hotade arter på länsstyrelsen i Uppsala.

För att få bukt med, vad som av länsstyrelserna beskrivs som ”växternas mördarsnigel”, pågår nu flera lokala projekt runt om
i landet bland länsstyrelser, kommuner och Trafikverket.

Vid länsstyrelsen i Uppsala är man medveten om lupinens utbredning men har i dagsläget inga direkta insatser planerade.

– Lupinen är ännu inte ett problem i Uppland på samma sätt som i exempelvis Dalarna där det är ren katastrof, säger Maria Forslund.

För den som fått in oönskade lupiner i trädgården finns bara en sak att göra för att hindra att de sprider sig; klippa dem med jämna mellanrum innan de sätter frön.

Innan växten har fått ordentligt fotfäste kan man gräva upp den och låta rötterna torka ordentligt i solen innan man slänger dem i komposten.

Lupinen sprider sig nämligen inte bara via frön utan även via rötterna. Annars gäller det att klippa lupinbestånden åtminstone tre till fyra gånger under vår, sommar och höst.

Peter Ahlgren