Bygden fylls med musik

Med uppländska rötter. Erika Lindgren Liljenstolpe och Cecilia Österholm har fått strålande recensioner för sitt senaste album, Polska till Vendelsjön. Om en vecka ger duon konsert i Tegelsmora kyrka.​
Textstorlek:

Den fjärde söndagen i augusti infaller Tegelsmoradagen, som är en tradition med anor i bygden. Sedan många år är dagen även startskottet för en vecka fylld med kvalitativ kultur och musik. Nu drar årets upplaga av Tegelsmoraveckan igång.

Det vankas musik i olika former och för alla de smaker i Tegelsmora socken den närmaste veckan. Med inslag av teater och författarbesök på programmet.

Det är återigen dags för Tegelsmoraveckan, den 24:e i ordningen. Värdar för arrangemanget är som vanligt Vendel-Tegelsmora församling och Tegelsmora hembygdsförening.

KG Marklund, som representerar hembygdsföreningen, ingår i organisationskommittén och har så gjort sedan starten 1992. Han är mycket nöjd med årets artister, där nationellt etablerade namn varvas med lokalt förankrade musiker.

– På tisdag tar Margareta Bengtson, på sång och harpa, hennes bror, världsflöjtisten Jan Bengtson och pianisten Lennart Simonsson med oss på en musikalisk resa i Tegelsmora kyrka. Det blir lite av en unik föreställning, jag tror inte att man kan se den på andra håll, säger KG Marklund, som hoppas och tror att publiken strömmar till denna afton.

Han antar också att besökarna hittar till Eric Sahlström institutet i Tobo på torsdagskvällen. Här ställer sig dragspelsvirtuosen Bengan Jansson och gruppen Trio X på scenen och spelar Allan. Närmare bestämt kommer de att i ord, sång och spel berätta om Allan Edwalls händelserika liv.

– Det här programmet är vårt bidrag till Tierps kommuns projekt Vi berättar!, förklarar KG Marklund.

Men först ut är alltså Tegelsmoradagen nu på söndag. En hemvändardag med anor från 1929, när hembygdföreningen bildades.

Förutom gudstjänst och traditionsenligt allspel vid Sahlströmsstatyn kommer Johan J:son band från Tierp på besök och gör egna tolkningar av kända låtar. Därefter ger Vendelbygdens kända teatergrupp, Vendelkråkorna, en kavalkad av pjäser de satt upp genom åren.

Ett återkommande komponent är programpunkten Mitt i veckan, som äger rum i kyrkan på onsdagen.

– Vi är måna om att ha ett talat inslag. I år gästas vi av författaren och teologen Owe Wikström, som vi har pratat om att få hit sedan han gav ut boken Långsamhetens lov.

Till Tegelsmora kommer han för att berätta om sitt författarskap och resonera kring vår tids stora bristvaror – livsnjutningen och det djupa allvaret.

En annan höjdpunkt, enligt KG Marklund, blir fredagens konsert med de uppländska spelmännen Erika Lindgren Liljenstolpe och Cecilia Österholm. En prisbelönt duo som bjuder på traditionell folkmusik i modern tappning.

För finalen söndag 4 september svarar psalmkompositören Per Harling och Tegelsmora kyrkokör.

Nästa år firar Tegelsmoraveckan 25 år och besökare kan se fram emot ett jubileumsprogram med extra guldkant, avslöjar KG Marklund.