Dags för Sveriges äldsta fest

Deltagarna i karnevalståget brukar bjuda på underhållning som roar både liten och stor. Foto: Rose-Marie Eriksson/Arkivbild
Textstorlek:

Det råder karnevalsyra i Heby, och festligheterna startar på torget idag, fredag 19 augusti. På lördagen är det dags för årets karnevalståg då gator och torg brukar kantas av storpublik.

Festligheterna arrangeras av den lokala utvecklingsgruppen Heby nästa i samarbete med Heby AIF och Lions.

Heby karnevalen sägs vara landets äldsta och startade redan år 1922.

Den anrika festen har också blivit något av en hemvändarhelg då många utflyttade ortsbor återvänder.

Karnevalshelgen inleds fredagen den 19/8 med tivoli, lådbilsrace, musik och underhållning på torget.

Under kvällen utses också årets Hebyambassadör.

Förra året gick utmärkelsen till Thomas Nilsson, ordförande i Tegelbruksmuseets intresseförening, och i kväll avslöjas alltså vem som blir årets ambassadör.

Restless Cruises kommer att visa upp sina bilar och det blir även marknad och loppis.

– Heby AIF serverar mat och dryck i öltältet, och i år är det öppet till klockan 24 på fredagen och till klockan 21 på lördagen, säger Jennie Fasth på Heby AIF:s kansli.

Lördagen inleds med traditionell veteranmatch på Tegelvallen mellan Heby AIF–Morgongåva SK. Lite senare är det dags för A-lagsmatch då Heby AIF möter Gimo IF.

Klockan 16 rullar, och går, karnevalståget ut från Tegelvallen och fortsätter sen fram genom samhället.

Vägarna stängs inte av och det brukar leda till att ovetande bilförare hamnar i en del knepiga situationer. Även busstrafiken får finna sig i någon minuts försening.

Det brukar råda stort hemlighetsmakeri runt förberedelserna inför karnevalståget och många vill inte avslöja sin medverkan förrän i sista minuten.

– Ja, många avvaktar med att anmäla sitt deltagande och så är det varje år, säger Jennie Fasth och tillägger:

– I början av veckan var det sex–sju ekipage anmälda och det är rätt bra. Vi räknar med att det blir ungefär som tidigare år.

Jennie Fasth säger vidare att det är en klass för barn, en för vuxna och förra året tillkom också en bilklass med veteranbilar, och det blir det även i år.

Festligheterna avslutas i Heby Folkets park där dansbandet Rezar, med rötter i Uppland, spelar upp till dans.